Az ötlet már nagyon régen meg volt a fejemben, hogy jó lenne tölteni egy ilyen paprikát, ám a kivitelezés mindig csúszott, hiszen a belső zsugori énem nem volt hajlandó horribilis összeget adni két darab kaliforniai paprikáért. Imádjuk a zöldségeket, de néha olyan árakkal szembesülni, hogy az egyszerűen már fájdalmas. Aztán eljött a pillanat, amikor még január elején rögtön az első vásárlás alkalmával megláttam a lidl polcain akciósan a piros kaliforniai paprikát. Rögtön felvázoltam Férjnek, hogy mi lenne ha vennénk két darabot, és megtöltenénk pulykahússal? Szorgalmazva az ötletet már landolt is a kosarunkban a paprika.
Igyekszünk tudatosan vásárolni, és nem felhalmozni itthon mindenféle fölösleges élelmiszert. Például nassolnivaló sosincs itthon, csakis akkor veszünk, ha vendégek jönnek, és nem volt időnk saját rágcsát összedobni. Pedig rágcsákban nagyon jók vagyunk, akad köztük egészséges verzió (Zabropogós és Tk. sajtos tallér), de természetesen hagyományos módon készült is lapul a gyűjteményben (tepertőkrémes pogácsa). Nem szeretünk halmozni, mert annak semmi értelme, ha aztán valaminek kidobásra kell kerülnie, mert valamiért nem fogyott el. Főzni is így szoktunk, figyelünk arra, hogy biztosan minden elfogyjon, ha pedig olyan az étel, hogy újra lehet hasznosítani, akkor mindenképpen csinálok belőle valami olyat, amitől teljesen új értelmet nyer, és új fogás készül belőle (Mac and Cheese Muffin)
Említettem már nektek, hogy mind a ketten előszerettel sütünk és főzünk is, ezt láttuk szüleinktől és nagyszüleinktől, és előszeretettel alkalmazzuk a hétköznapjainkon is. Ez most úgymond csapatmunka volt. Én kitaláltam, felvázoltam, Férj pedig tökéletesen elkészítette, és egyeztetett velem közben. Ő szabadnapos volt, én pedig mivel minden minden hétköznap dolgozom telesales-es munkatársként, ezért sajnos napközben nem tudok felállni az íróasztal mellől, csak a szüneteimben, ezért ilyenkor jó előre megy a tervezés. Vagy én főzők este, vagy ő másnap, ha szabadnapos, de ilyenkor is több napra készülnek az ételek. Ezáltal ez most kivitelezés szempontjából teljes mértékben Férj érdeme, én csak a megálmodó vagyok. Tökéletes lett, és ami mégjobb hihetetlenül kalóriaszegény, de mégis extrémen jól laktat. Párolt lilakáposzta készült mellé, hogy még alakbarátabb legyen a végeredmény.
Ha darált husi, akkor csakis kizárólag pulykahús pártiak vagyunk. Sokkal kevesebb zsírtalma van, minőségi fehérjeforrás, és a pajzsmirigy javára válik a szelén tartalma miatt (ez utóbbi számomra különösen fontos). Számunkra ezerszer finomabb, mint a sertés darált hús. Van aki kifejezetten nem szereti, mert van egy erős, jellegzetes illata, mikor készíti az ember, de számunkra ez abszolút jó illatnak minősül. Fűszerezés szempontjából ez most szinte majdnem ugyanúgy készült, mint a házi hamburgerpogácsánk (hamarosan hozom a házi hambugert is, saját bucival együtt), és ez lett beletöltve a paprikába. Még egy kis pluszként került bele edami sajt, csak hogy még jobban etesse majd magát.
Töltött kaliforniai paprika:
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg darált pulykacomb
- 1 közepes fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 ek. mustár
- 1/2 tk. fekete őrölt bors
- 1 tk. só
- 1 db tojás
Hozzávalók a paprikához:
- 2 db kaliforniai paprika
- 4 dkg edami sajt
Hozzávalók a káposztához:
- 1 fej lilakáposzta (nagyjából 1,5 kg)
- 3 ek. cukor
- 3 ek. ecet
- 1 ek. őrölt kömény.
- 1 tk. fekete őrölt bors
- 1 ek. olaj
- 1 tk. só
- Víz a pároláshoz.
Elkészítés:
- A paprikának levágom a tetejét, és kicsumázom. Alaposan kitisztítom. félreteszem. A hagymákat késes aprítóba helyezem, és alaposan összeaprítom. A húst egy tálba helyezem, és hozzáadom az aprított hagymákat, mustárt, sót, borsot, és végül a tojást. Fakanál segítségével, vagy akár kézzel, kinek hogy tetszik, egynemű masszát keverek/gyúrok belőle.
- A paprikát félig megtöltöm a töltelékkel, a közepére helyezek nagyjából egy 2 dkg-os edami sajt szeletet, majd mehet rá ismételten a töltelék. Ugyígy megismétlem a másik paprikával is. Ugyan a következőt nem írtam bele a hozzávalókba, de amikor nálunk valami tepsiben sül, akkor biztos, hogy kerül az aljára jó sok hagymakarika, aminek két előnye is van. Először is isteni finom a sült hagyma, másodszor pedig így nem tapad le a sütni kívánt ételünk, ez esetben a paprika. Ezt a tálaláskor nem raktam oda a tányérra, de az étkezésből nem maradhatott ki, hiszen valami mesés plusz ízt kölcsönöz.
- Szóval hagymaréteg a magasfalú tepsi aljába, pici víz és olaj, majd ráfektetem a töltött paprikákat. Alufóliával lefedem, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül nagyjából 45 percig sütöm. Kell neki mindenképpen az alufólia, hiszen azért elég vaskos a töltelék benne, és akkor teljesen tökéletes a végeredmény, ha jól át van sülve.
- A 45 perc leteltével leszedem az alufóliát, kapcsolok rá légkeverést, és még nagyjából 25-30 percig sütöm, míg szép piros nem lesz a husi, illetve a paprika is kicsit el nem kezd barnulni.
- A két sütési lépés között pedig odateszem a káposztát, hogy kész legyen, mire a fő eleme is elkészül az ételünknek. Vékony csíkokra vágom, és pici olajon elkezdem lepirítani a só társaságában. Amikor már minimálisan kezd összeesni, hozzáteszem a cukrot, az ecetet, a köményt és az őrölt borsot, alaposan átkeverem párszor, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Kis lángon, fedő alatt párolom, nagyjából 30 percig. Természetesen közben ránézek, átkavarom, és ha igényel még vizet, akkor adok hozzá.
Ezzel pedig kész is minden eleme a fogásnak. Lapos tányér közepére halmozok egy adag káposztát, picit ellapítom, és ráfektetem a szép pirosra sült, töltött paprikát. Ezekután nincs más dolog, mint élvezni az ízeket. A hús kellően pikáns, a közepén kacsintgat ránk az olvadt sajt, és a sült paprika íze, valamint a káposzta fűszeressége maga a csodálatosság.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus