Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Töltött kaliforniai paprika

Töltött kaliforniai paprika

Fűszeres pulykahússal tölve, párolt lilakáposztával tálalva

Az ötlet már nagyon régen meg volt a fejemben, hogy jó lenne tölteni egy ilyen paprikát, ám a kivitelezés mindig csúszott, hiszen a belső zsugori énem nem volt hajlandó horribilis összeget adni két darab kaliforniai paprikáért. Imádjuk a zöldségeket, de néha olyan árakkal szembesülni, hogy az egyszerűen már fájdalmas. Aztán eljött a pillanat, amikor még január elején rögtön az első vásárlás alkalmával megláttam a lidl polcain akciósan a piros kaliforniai paprikát. Rögtön felvázoltam Férjnek, hogy mi lenne ha vennénk két darabot, és megtöltenénk pulykahússal? Szorgalmazva az ötletet már landolt is a kosarunkban a paprika.

toltott_kaliforniai_paprika_4.jpg

Igyekszünk tudatosan vásárolni, és nem felhalmozni itthon mindenféle fölösleges élelmiszert. Például nassolnivaló sosincs itthon, csakis akkor veszünk, ha vendégek jönnek, és nem volt időnk saját rágcsát összedobni. Pedig rágcsákban nagyon jók vagyunk, akad köztük egészséges verzió (Zabropogós és Tk. sajtos tallér), de természetesen hagyományos módon készült is lapul a gyűjteményben (tepertőkrémes pogácsa). Nem szeretünk halmozni, mert annak semmi értelme, ha aztán valaminek kidobásra kell kerülnie, mert valamiért nem fogyott el. Főzni is így szoktunk, figyelünk arra, hogy biztosan minden elfogyjon, ha pedig olyan az étel, hogy újra lehet hasznosítani, akkor mindenképpen csinálok belőle valami olyat, amitől teljesen új értelmet nyer, és új fogás készül belőle (Mac and Cheese Muffin) 

toltott_kaliforniai_paprika_3.jpg

Említettem már nektek, hogy mind a ketten előszerettel sütünk és főzünk is, ezt láttuk szüleinktől és nagyszüleinktől, és előszeretettel alkalmazzuk a hétköznapjainkon is. Ez most úgymond csapatmunka volt. Én kitaláltam, felvázoltam, Férj pedig tökéletesen elkészítette, és egyeztetett velem közben. Ő szabadnapos volt, én pedig mivel minden minden hétköznap dolgozom telesales-es munkatársként, ezért sajnos napközben nem tudok felállni az íróasztal mellől, csak a szüneteimben, ezért ilyenkor jó előre megy a tervezés. Vagy én főzők este, vagy ő másnap, ha szabadnapos, de ilyenkor is több napra készülnek az ételek. Ezáltal ez most kivitelezés szempontjából teljes mértékben Férj érdeme, én csak a megálmodó vagyok. Tökéletes lett, és ami mégjobb hihetetlenül kalóriaszegény, de mégis extrémen jól laktat. Párolt lilakáposzta készült mellé, hogy még alakbarátabb legyen a végeredmény. 

toltott_kaliforniai_paprika_1.jpg

Ha darált husi, akkor csakis kizárólag pulykahús pártiak vagyunk. Sokkal kevesebb zsírtalma van, minőségi fehérjeforrás, és a pajzsmirigy javára válik a szelén tartalma miatt (ez utóbbi számomra különösen fontos). Számunkra ezerszer finomabb, mint a sertés darált hús. Van aki kifejezetten nem szereti, mert van egy erős, jellegzetes illata, mikor készíti az ember, de számunkra ez abszolút jó illatnak minősül. Fűszerezés szempontjából ez most szinte majdnem ugyanúgy készült, mint a házi hamburgerpogácsánk (hamarosan hozom a házi hambugert is, saját bucival együtt), és ez lett beletöltve a paprikába. Még egy kis pluszként került bele edami sajt, csak hogy még jobban etesse majd magát. 

Töltött kaliforniai paprika:

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált pulykacomb
  • 1 közepes fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. mustár
  • 1/2 tk. fekete őrölt bors 
  • 1 tk. só
  • 1 db tojás

Hozzávalók a paprikához:

  • 2 db kaliforniai paprika
  • 4 dkg edami sajt 

Hozzávalók a káposztához:

  • 1 fej lilakáposzta (nagyjából 1,5 kg)
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. ecet
  • 1 ek. őrölt kömény. 
  • 1 tk. fekete őrölt bors
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. só 
  • Víz a pároláshoz.

Elkészítés:

  • A paprikának levágom a tetejét, és kicsumázom. Alaposan kitisztítom. félreteszem. A hagymákat késes aprítóba helyezem, és alaposan összeaprítom. A húst egy tálba helyezem, és hozzáadom az aprított hagymákat, mustárt, sót, borsot, és végül a tojást. Fakanál segítségével, vagy akár kézzel, kinek hogy tetszik, egynemű masszát keverek/gyúrok belőle.
  • A paprikát félig megtöltöm a töltelékkel, a közepére helyezek nagyjából egy 2 dkg-os edami sajt szeletet, majd mehet rá ismételten a töltelék. Ugyígy megismétlem a másik paprikával is. Ugyan a következőt nem írtam bele a hozzávalókba, de amikor nálunk valami tepsiben sül, akkor biztos, hogy kerül az aljára jó sok hagymakarika, aminek két előnye is van. Először is isteni finom a sült hagyma, másodszor pedig így nem tapad le a sütni kívánt ételünk, ez esetben a paprika. Ezt a tálaláskor nem raktam oda a tányérra, de az étkezésből nem maradhatott ki, hiszen valami mesés plusz ízt kölcsönöz. 
  • Szóval hagymaréteg a magasfalú tepsi aljába, pici víz és olaj, majd ráfektetem a töltött paprikákat. Alufóliával lefedem, és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül nagyjából 45 percig sütöm. Kell neki mindenképpen az alufólia, hiszen azért elég vaskos a töltelék benne, és  akkor teljesen tökéletes a végeredmény, ha jól át van sülve. 
  • A 45 perc leteltével leszedem az alufóliát, kapcsolok rá légkeverést, és még nagyjából 25-30 percig sütöm, míg szép piros nem lesz a husi, illetve a paprika is kicsit el nem kezd barnulni. 
  • A két sütési lépés között pedig odateszem a káposztát, hogy kész legyen, mire a fő eleme is elkészül az ételünknek. Vékony csíkokra vágom, és pici olajon elkezdem lepirítani a só társaságában. Amikor már minimálisan kezd összeesni, hozzáteszem a cukrot, az ecetet, a köményt és az őrölt borsot, alaposan átkeverem párszor, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Kis lángon, fedő alatt párolom, nagyjából 30 percig. Természetesen közben ránézek, átkavarom, és ha igényel még vizet, akkor adok hozzá. 

Ezzel pedig kész is minden eleme a fogásnak. Lapos tányér közepére halmozok egy adag káposztát, picit ellapítom, és ráfektetem a szép pirosra sült, töltött paprikát. Ezekután nincs más dolog, mint élvezni az ízeket. A hús kellően pikáns, a közepén kacsintgat ránk az olvadt sajt, és a sült paprika íze, valamint a káposzta fűszeressége maga a csodálatosság. 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Illetve, hogyha kedvetek támadt csevegni egy kicsit, akkor várlak Benneteket sok szeretettel a GasztroSpicc Csacsogó Csoportban a facebookon. 

Ölelés, 

Ilus
komment Főétel Egészséges Töltött paprika Lilakáposzta Pulykahús Kalóriaszegény Tovább
Töltött kaliforniai paprika Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Almás rétes Almás rétes
  • Kung Pao csirke Kung Pao csirke
  • Túrós batyu Túrós batyu
  • Kakaókrémes bejgli Kakaókrémes bejgli
  • Pudinggolyó Pudinggolyó
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard