Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Mac and Cheese Muffin

Mac and Cheese Muffin

Ki az, akit úgy tudtok jellemezni, hogy sajtot neki minden mennyiségben, vagyis sajtmániás? Esetleg magatokra is tudjátok ezt a jelzőt illetni? Hiszitek vagy sem, én igen. Mióta az eszemet tudom, azóta hatalmas sajtfüggő vagyok (egy időben minden reggel (drága pici óvodás énem) csakis a sajtos pirítóst volt hajlandó megenni reggelire, semmi mást). Mondjuk kicsiként csak és kizárólag a trappista sajt függő voltam, de azért ez azóta rengeteget változott, és már rengeteg másféle sajt is a kedvencek közé tartozik. Azért, ha most elkezdném sorolni, lehet reggelig se végzenék, ezért inkább azt említeném meg, amit nagyon nem díjazok, ez pedig a camembert sajt. Többször is vállakoztam már rá, számtalan formában próbáltam megenni, de sose jöttünk ki jól, így elengedtem. Meghagyom Apósomnak, mert ő viszont odáig van érte.

Ez az-az étel, amiből nem lehet keveset csinálni. Egyszerűen képtelenség olyan mennyiséget összedobni, ami egyszerre elfogy, így tuti biztos, hogy fog még maradni belőle, akár másnapra, vagy harmadnapra is. Halkan megjegyezném, hogyha elkészítitek majd csak simán, újrahasznosítás nélkül (hiszem most a poszt témája ennek a fincsiségnek az újrahaszosítása), akkor meg fogjátok látni, hogy ebből nem lehet megenni egy normál tészta adagot. Annyira tömény, annyira krémes, és annyira sajtos, hogy valami elmondhatatlan, és emiatt abszolút teli pocakot tud varázsolni pillanatok alatt (aztán meg még nézitek majd a tányért, mert még maradt rajta, és akkor gondolkodtok, hogy dehát ezt még meg kéne enni, hiszen meg sem ettetek egy normális adagot, na akkor kell ott hagyni, és másnap újrahasznosítani fincsi muffinnak).


Maga az alaprecept abszolút nem pénztárcabarát, hiszen az a sajt mennyiség, illetve sokféleség ami kell bele, az egyáltalán nem olcsó mulatság (egyébként is aranyárban mérik sajnos a sajtokat). DE! mivel sok lesz belőle, amit még újra is hasznosítunk, ezért mégis csak megmentjük magunkat attól, hogy feleslegesen kidobjuk a drága ételt a kukába. Szóval éljen a maradékmentés!

Én 25 dkg spagettit szoktam kifőzni, és ez adja azt a mennyiséget, amit még majd újra tudunk formálni muffinnak hiszen marad majd másnapra is.

Hozzávalók a szószhoz:

  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg gouda/ementáli sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 csomag mozzarella (ez mindig kell bele!)
  • 5 dl tej
  • só
  • bors
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 ek liszt
  • víz (attól függ a mennyiség, hogy mennyire akarjátok beton sűrűre a szószt (én viszonylag folyósabban szeretem, szóval körülbelül 2 dl vizet még nagyjából bele szoktam rakni). 

Elkészítés:
  • A vajat megolvasztom, majd hozzáadom a lisztet, és alacsony hőmérsekleten picit lepirítom. Fokozatosan hozzáadom a tejet (közben folyamatosan kevergetem), és ezzel lényegében lett is egy alap besamel szószunk. Itt hozzáadom a fűszereket, majd lassanként belekeverem a sajtokat is (mindig egy kis adagot adok hozzá, elkeverem, megvárom míg elkezd olvadni, majd utána jön a következő adag). A lényeg, hogy ne egyszerre borítsuk bele ezt a sok sajtot, mivel akkor összeáll egy csomóba, és akkor adtunk neki egy nagy pofont. Fontos, hogy mindeképpen reszeljük le a sajtokat, hiszen ha daraboljuk, nem lesz jó krémes a végeredmény. Ha az összes sajtot hozzáadtuk, akkor egy nagyon sűrű masszát kapunk, és én ilyenkor szoktam hozzá adni vizet, amivel újra felfőzöm. Akkor jó a szószunk, ha már nem látni benne a sajtot, hanem szépen egyneművé vált. 
  • Összekeverjük a tésztával és lehet is benyammogni. 

Muffinként újrahasznosítva:
  • Másnap a hűtőből kivéve egy nagyon masszív és tömör ételt látunk az ételesben, amit ha megmelegítünk sem lesz olyan nagyon extrém krémes, mint előtte nap. Ilyenkor én melegítés után - csak langyos legyen -  egy kis fűszeres tojással átkeverem  (tojás, chili, só, fekete és fehér bors, meg néha egy kis petrezsemzöld is), elkeverem a tésztával, majd muffinformába adagolom. Én szilikonformába raktam, így nem kellett hozzá sem papír, se a forma kikenése, hiszen utána szépen ki tudtam forgatni. A plusz még ebben az egészben, hogy virslit négy helyen bevágtam, majd beleállítottam a muffinkák közepébe, így még egy kis extrát is küldtem bele. Így már egyből más ételt kapunk, de azért mégis mac and cheese még mindig. 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.

Köszönöm!

Ölelés,

Ilus
2 komment Főétel Muffin Mac and Cheese Maradékmentés Tovább
Mac and Cheese Muffin Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Kung Pao csirke Kung Pao csirke
  • Nemzetek gasztronómiája - Portugália Nemzetek gasztronómiája - Portugália
  • ÍZcsiklandozó ÍZcsiklandozó
  • Gesztenyepüré torta Gesztenyepüré torta
  • Kenyérlángos Kenyérlángos
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard