Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Tepertőkrémes pogácsa

Tepertőkrémes pogácsa

Pogácsát mindenki tud sütni. De tényleg mindenki. Viszont két ugyanolyat még sosem ettem. Egy kicsit mindenki másképpen csinálja, a saját ötleteit, egyedi elképzeléseit belevarázsolja. Nekem megvannak a különböző pogácsa receptjeim, a sima sajtostól kezdve, a hagymás-szalonnás verzión át, a burgonyás pogácsáig. A sima sajtos kivételével mind saját kikisérletezés. A sajtos a Mezőcsáti Nagyim receptje, amit egészen pici korom óta együtt csináltunk. Én "söndörgettem" mindig a pogikat, hogy még magasabbak legyenek, és még szebbre süljenek. Aztán később jött az, mikor már az én feladatom volt a szaggatás is, végül pedig a tojás és a sajt eloszlatása is. Konkrétan rámragadt ez az egész, hisz ez egy külön procedúra. Ugyanis ha én pogácsát sütök, akkor azt csak abszolút "zen" állapotban teszem. A pogácsa az a fajta sós csoda, amihez mérhetetlen türelem, érzések, és szeretet kell. Ettől lesz olyan tökéletes, hogy az valami hihetetlen. 

tepertos_pogacsa_1.jpg

A pogácsa készítésről tudni kell, hogy akkor az igazi, és akkor látszik meg a türelem, és a kitartás, hogyha konkrétan szálaira lehet szedni. A titok a hajtogatásban van, amihez a türelem ugye alapfeltétel. Itt jön hozzá a giga adag szeretet, és készül el a tökéletesen rétegzett, lapjaira szedhető finomság. Amikor kisül az első adag (sajnos pogácsából nálam alap a 2 tepsi, valamiért ez ragadt meg gyermeki szemmel), és még forrón, de elveszed a sütőpapírról az első darabot, amiben látod mind a 8 réteget, és elkezded szálakra szedni, megcsap a tökéletes illat, amit csak az extra szeretettel elkésztett pogácsa tud nyújtani, érzed, hogy a lelked belül köszönetet mond a pillanat csodálatossága miatt. Órákig tudnék írni a pogácsával való kapcsolatomról, és arról, amit Nagyi megtanított nekem az évek alatt erről a sós tökéletességről. 

tepertos_pogacsa_5.jpg

Ez a tepertőkrémes pogácsa is random jött egyébként létre, abszolút bambuszságom miatt. Úgymond nem figyeltem oda, és morzsa helyett sikerült krémet gyártani a tepertőből. Ugyanis beraktam a késes aprítóba a 35 dkg tepertőt, és hát nekiindítottam a szerkezetet. Viszont közben meg egy fél pillanatra nem figyeltem (csacsogtam közbe a Férjemnek), és addig járt a szám, míg egy jó adag krém nem lett morzsa helyett a tepertőből. Semmi pánik, gondoltam, újratervezek. A masszát beízesítettem, ment bele só, bors és pici chilipor, majd alaposan átkevertem. Azért azt hozzá kell tegyem szerencsére még így is maradt némi darabosság a tepertő pépbe, így végülis látni, hogy az van benne, aminek hívják. 

tepertos_pogacsa_4.jpg

Tepertőkrémes pogácsa:

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 50 g élesztő (0,5 dl langyos tej+csipet só+csipet cukor a futtatáshoz)
  • 1 lapos ek. só
  • 1 db XL-es méretű tojás (vagy két kis méretű)
  • 25 dkg margarin
  • 1 db kis poharas tejföl
  • 35 dkg tepertő (krémmé darálva, só, bors, chilipor ízesítésnek)
  • 1 db tojás majd a pogácsák lekenéséhez

Elkészítés:

  • Az élesztőt elkezdem felfuttatni. Míg a folyamat halad, addig a lisztet a margarinnal elmorzsálom. Fontos, hogy nem szabad olvasztani a margarint, teljesen hűtő hidegnek kell lennie. Mehet bele a só is. Mikor már  morzsás az állaga, akkor csinálok bele egy kis mélyedést. Beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a tojást, és a krémmé darált, ízesített tepertő krémet. Körkörös mozdulatokkal (közben a tálat mindig forgatva egy kicsit) elkezdem begyúrni a tésztát. Nagyjából 10-15 percig dagasztom. Akkor jó a végeredmény, ha a kezeteken szinte már semennyi tészta nem maradt. Konyharuhával letakarva 1,5 órát kelesztem. 
  • Miután megkelt, jöhet a lisztezett deszkán való hajtogatás és nyújtás. A megkelt tésztát kissé átgyúrom a kezemmel a lisztes deszkán, majd elkezdem kinyújtani. Nyújtás után háromszor hajtom vissza, majd kezdem előről a folyamatot. Ezt még kétszer megismétlem. Nyújt, hajtogat, majd nyújt és hajtogat, végül nyújt. Körülbelül 1,5 ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát. Nagy kés segítségével "megcsapdosom", amit én úgy szoktam, hogy a tésztához közel tartva a kést apró mozdulatokkal csíkokat mintázok a tetejére, és persze ugyanezt a másik irányból is (muszáj csapkodni, mivel ha csak óvatosan próbáljátok vágni a tészta gyűrődni fog, és nem lesz szép a végeredmény).
  • Mikor kész a minta a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom a pogikat, egyesével formálok még rajtuk (két kezem között óvatos mozdulatokkal meggörgetem őket, hogy magasabbak legyenek), és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. A sütőt küzben előmelegítem 160 fokra. A pogácsáknak a tetejét lekenem felvert, sózott tojással, és beteszem őket sülni. 25-30 perc elteltével pedig gyönyörködök a kész finomságokban. 
  • Ebből az adagból a legkisebb pogiszaggatóval társítva nagyjából 100-110 db pogácsa szokott kijönni. De ezek tényleg igazán picikék. Ezt a méretet láttam gyerekként is, igaz az a sajtos pogácsa volt, ettől függetlenül nekem ez a méret berögzült, ha pogácsáról van szó.

tepertos_pogacsa_3.jpg

Ugye milyen kis szépek? Hát még mennyire finomak is! Imádom recept ez, és a végeredmény tökéletesen léleksimogató. 

Abszolút kedvenc, akár az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét szintén. Hiszen sósat amúgy is kell mindig sütni, nem? Nem lehet csak édes sütemény az asztalon, jól mondom? 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 
Illetve, hogyha kedvetek támadt csevegni egy kicsit, akkor várlak Benneteket sok szeretettel a GasztroSpicc Csacsogó Csoportban a facebookon. 

Ölelés, 

Ilus

 

komment Tovább
Tepertőkrémes pogácsa Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Házi raffaello Házi raffaello
  • Gombakrémleves Gombakrémleves
  • Újévi menü: Lencsesaláta és Sajttal töltött rántott karaj Újévi menü: Lencsesaláta és Sajttal töltött rántott karaj
  • Édesburgonyás pogácsa Édesburgonyás pogácsa
  • Krumplilángos - Ahogy Nagymamától tanultam Krumplilángos - Ahogy Nagymamától tanultam
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard