Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Gesztenyepüré torta

Gesztenyepüré torta

A karácsonyi nagy sütizések után ez volt az első alkalom, hogy végre nekiálltam sütni. Tudjátok eljön az a pilanat, amkor már áhítozik a szervezetünk egy kis édességre. A karácsonyi nagy mizériából megmaradt egy pár dolog a fagyasztóban. Annyi mindent terveztem akkor sütni, hogy konkrét listám volt, hogy "ú ez is jó lenne, de az is", és csak kapkodtam a fejem. Aztán mégis csak a negyedét sikerült körülbelül kivitelezni, és lehet, hogy ezt nem is bántam meg. Legalább maradt egy pici idő magunkra is (11 napunk volt egyben itthon együtt, amiből végül kettő mászkálásmentes és sütésmentes nap lett (tudom vírus, és mi is félünk, viszont a szűk családot nem hagyhattuk ki)). Ebben a kettő napban pedig ledaráltunk egy két évados sorozatot az egész éves fáradalmak és minden nyavaja kipihenésére, illetve játszottunk is a társasgyűjteményünkből pár szépséggel. Akkor pedig már a hátunk közepére sem kívántuk a sütiket, nem hogy még süssünk is. Ezáltal jó pár dolgunk maradt itthon, ami még ugyan hosszú szavatossági idővel volt ellátva szerencsére, ezért nyugodt szívvel nem sütöttem karácsony után elég sokáig. Mindösszesen 4 hétig. 

gesztenyepure_torta_3.jpg

Aztán a negyedik hétvégére előbújt a megérzés, és folyamatosan kikoptathatatlanul forgatta a fejemben a gondolatot, hogy mi lenne, ha végre lenne már süti a hétvégén? És ez addig-addig forgott a fejemben, míg szombaton beadtam a derakam (végre egy kevésbé fejfájós nap volt, kikészít ez a folyamatos hőmérséklet ingadozás, szinte nonstop fáj a fejem) és nekiálltam sütni. Első gondolatom nem egy torta volt, hanem csak egy kis tepsibe készített gesztenyés kocka. Ahogy kavartam a piskótát, valahogyan előjött a kreatív és kockáztató énem, és gondolkodás nélkül a kis, 18 cm-es tortaformámban öntöttem a tésztát. Itt dőlt el, hogy ebből ugyan már biztosan nem kocka lesz. Amúgy is az idei nagy terveim között szerepel, hogy tisztességesen megtanulok tortát díszíteni majd különböző krémeket kipróbálva, így hát ha már tortaformába töltöttem a piskótát, akkor neki is álltam tervezni, hogy mi is lesz a külcsín a végén. Volt egy 0,5 literes cukrászhabom, illetve 25 dkg gesztenyemasszám, amiből már 7 dkg a piskótában volt, hiszen azt akartam, hogy maga a piskóta is gesztenyés legyen. Féltem tőle, mert gesztenyés piskótát még nem sütöttem, de igazán pozitív csalódás volt (Férj azt mondta, hogy máskor is csinálhatok ilyen spontán tortát). 

gesztenyepure_torta_2.jpg

Tudtam, hogy valami olyat akarok, amitől picit szokatlanabb kinézetű lesz a krém. Ételfestékem sajnos nem volt itthon, ezért valami máshoz kellett nyúlnom. Maradt a kakaópor. 3 dl készült krémnek a habból, 1-1 dl-t pedig másik két tálban vertem fel, egyikbe pedig ment kakaópor. Ezáltal lett két színű tejszínhabom majd a torta tetejére, amit vegyesen raktam a habzsákba,  egyik olalához a zsáknak az egyikből, másik oldalához a zsáknak a másikból raktam, és törekedtem arra, hogy viszonylag egyenlő arányban legyenek egymás mellett, hogy aztán ilyen cirkás legyen a végeredmény. Természetesen először egy tányérra próbáltam ki, hogy egyáltalán hogyan is fog kinézni az elképzelésem, és hát, hű, hatalmas vigyorra húzódott a szám, hogy ez nagyon jó! De azt hiszem picit előreszaladtam. Jöjjön a recept. 

gesztenyepure_torta_1.jpg

Gesztenyepüré torta

 

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 tojás
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek. olaj
  • 7 dkg gesztenyemassza (nagylyukú reszelőn reszelve).

Hozzávalók a krémhez:

  • 3 dl cukrászhab
  • 13 dkg gesztenyemassza

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 5 dkg gesztenyemassza
  • 2 dl cukrászhab
  • 1 lapos ek. kakaópor

Elkészítés:

  • Minden rendes, régimódi piskóta alapja, hogy a tojásokat ketté kell választani, tehát ez ebben az esetben is így történt. A fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját a cukorral és a kevés olajjal habosra keverem (konkrétan teljesen kifehéredik az egész), majd belereszelem a gesztenyemasszát, és tovább keverem, míg a gesztenye szét nem megy benne. Ekkor jön a furcsaság, amit én szoktam csinálni. Ugyanis fordítva csinálom az összekeverést, mint ahogy kéne hivatalosan. Először megy a fehérje hab a cukros keverékhez, és csak utána a liszt a végén, természetesen az egészet csak óvatosan beleforgatva. (Érdekesség, hogy eddig az ilyen módon készült piskótáim sosem estek össze. Viszont amikor elfelejtkeztem magamról, és először ment a liszt, utána a hab, azok a piskóták mindig összeestek. Hogy ez miért, passzolom, de így marad az én fordított verzióm). Lisztezett, vajazott formába öntve pedig 150 fokon, légkeverés nélkül, alsó és felső sütéssel 30-35 percig sütöm. A végeredményt tűpróbával ellenőrzöm. 
  • Mikor kész a piskóta, vegyük le a csatos formát róla, vágjuk ketté középen és hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat. Ha a teteje kicsi csúcsos lett a piskótának, vágjátok egyenesre, és ha marad ki krém, akkor pohárkrémnek tökéletes lesz a maradék piskótával, némi gyümölccsel, és csokiszósszal.
  • Amikor kihűlt a piskóta, kezdem a krém készítését. Hihetetlenül egyszerű, annyi, hogy az időzítést kell eltalálni, nehogy túl legyen verve a hab, és vaj legyen belőle (tény, hogyha véletlenül így sikerül, akkor az a legfinomabb vaj, ami létezik, kaláccsal mennyei, de azért nem ez az elsődleges cél most). Három tálba szétszedem a cukrászhabot, egyikbe 3 dl, másik kettőbe 1-1 dl megy. Kezdem a nagyobb adaggal. Félig felverem, majd ennél az állapotnál belereszelem a 13 dkg gesztenyét, és tovább verem az elektromos habverővel, egészen addig, amíg kemény hab nem lesz belőle. Gyorsan megy hűtőbe, hogy ne kezdjen összeesni. Az egyik kis adagot magában felverem teljes mértékben, és mehet szintén hűtőbe. A másik kis adagot félkemény habbá verem, és ekkor adom hozzá a kakaóport, majd kemény habot verek belőle. Szintén megy a hűtőbe. Nagyjából fél órát pihen a gesztenyés hab, amivel a töltést kezdem.
  • Hideg a piskóta, tölthető. A gesztenyés krémet kiveszem, és spatulával elkezdem felvinni a tortára. Középen egy jó vaskos krém lesz, de ez ne zavarjon meg benneteket, ettől szépen lehet majd szeletelni a végeredményt. Ráteszem a másik lapot is, majd körbeburkolom. Először csak vékony réteggel, egyenletesen. Mikor megvan a vékony réteg, megy a hűtőbe a torta nagyjából 30 percre. Ugyanis kicsit hűlnie kell a krémnek, és természetesen a maradék krém is megy mellé addig a hidegre. 
  • Jöhet a végleges burkolás a pihentetés után, felviszem vastagabban a második réteg krémet a torta külsejére, és igyekszem szép egyenesen elkenni, konkrét szegélyt csinálva a tetejére. És mehet megint hűtőbe fél órára. Fontosak ezek a pihentetések, mert így könnyebb dolgom lesz a díszítés során, és nem szedi le majd az előző réteget az aktuális krém. 
  • Mikor kipihente magát a szépen burkolt torta, jön a díszítés. A maradék 5 dkg gesztenyét ráreszelem a torta tetejére. Egy nagy habzsákba kicsit sűrűbb mintájú díszítőcsövet választok, és elkezdem betölteni a kétféle krémet. Egyik oldalra az egyiket lapítom a zsákba, másik oldalra a másikat, így lesz két színből álló krémem. Tányérra próbamintát nyomok, majd jöhet a torta, ízlés szerint díszítsétek. Nálam most ez kívül nagyobb, belül kisebb habokat jelentett, illetve én mindig szoktam az aljára is nyomni a tortának. Ha pedig ez kész, akkor kész az egész. A torta pár órát pihen a hűtőben, majd lehet kóstolni, hisz a puding próbája is az evés, nem? 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Illetve, hogyha kedvetek támadt csevegni egy kicsit, akkor várlak Benneteket sok szeretettel a GasztroSpicc Csacsogó Csoportban a facebookon. 

Ölelés, 

Ilus
komment Torta Sütemény Desszert Gesztenye Gesztenyepüré Gesztenyepüré torta Tovább
Gesztenyepüré torta Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Almás rétes Almás rétes
  • ÍZcsiklandozó ÍZcsiklandozó
  • Kenyérlángos Kenyérlángos
  • Gombakrémleves Gombakrémleves
  • Körözöttes - teljes kiőrlésű - pogácsa Körözöttes - teljes kiőrlésű - pogácsa
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard