Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Diós-kakaós babka

Diós-kakaós babka

Az első, de nem az utolsó babkát sütöttem meg, az biztos. Nem halottam még erről a kelt finomságról sosem, de aztán valahogy mégis sikerült megismerkedni vele. Nagyon sok helyen néztem utána, hogy mi is ez, és hogyan is szokták készíteni, viszont úgy igazán egyik recept sem nyerte el a tetszésemet. Az rögtön lejött, hogy minél többféle, és több töltelék van benne, annál jobb lesz a végeredmény. Na, hát nem sajnáltam belőle én sem a töltelékeket, hiszen miért is tenném? Úgy voltam vele, hogyha már lúd, legyen kövér, ahogy a mondás is tartja. Meg persze azt is hozzá kell tegyem, hogy a cirka 1,5 éves diót is illet már felhasználnom a fagyasztóból, amit ajándékba kaptunk még 2019 elején. Hű, így belegondolva az sem most volt.

dios-nutellas_babka_1.jpg

Lényében ez egy kalácsféle finomság, de a saját kalács tésztámmal semmiképpen sem tudtam volna elképzelni. Pedig az is igen csak nagyon finom tud ám lenni. Tevajjal megkenve, pici só rá, némi főtt tojás, és kész a perfekt reggeli (fent is van a recept instagramon, ha szeretnétek egy alap, natúr, édes kalácsot sütni). Nálunk, ha kalács sül, vagy véletlenül veszünk a boltban, hiába édes az alapja, attól függetlenül mi sósan esszük. Tudom, kissé furcsa szokás, de valamiért a sós és édes párosítása ebben a kontextusban nagyon jól kiegésztik egymást. Persze, nálunk is előfordul az, hogy nutellával, lekvárral, vagy mézzel esszük, de ez azért igen ritka. Talán évente egyszer, ha van ilyen. 

dios-nutellas_babka.jpg

Alapvetően ritkán sütök diós süteményt, a zserbót például kifejezetten nem is szeretem a mai napig. Természetesen eszek belőle, ha megkínálnak, de sose fog a nagy kedvenceim közé tartozni. Valami furcsa berögzülés ez. A diót szeretem, akár "nyersen", akár pirítva fűszerekkel, de valamiért a zserbóban lévő összhatással sosem tudtam megbarátkozni. Az igazság az, hogy én pedig nem is csináltam még emiatt zserbót. 

Viszont, ha már dió, akkor a tökéletes diókrémre feltétlenül rá kell, hogy térjek, ami ebben a babkában is van. Mert ebbe bizony diókrémet is csináltam. Kissé édeskés, de a citrommal párosítva mégis tökéletes harmóniát teremt a savanyúsággal együtt. Nagyon egyszerű a folyamat, lényegében a darált dióhoz annyi vizet teszek, hogy egy sűrű krém legyen, majd mehet hozzá a cukor, és a citrom leve, valamint reszelt héja, fahéj, illetve némi vanília kivonat. És kész is a tökéletes diókrém. Az arányokat kicsit lentebb találjátok majd. 

dios-nutellas_babka_3.jpg

Diós-kakaós babka:

Hozzávalók: 

  • 380 g liszt
  • 70 g cukor
  • 50 g élesztő (felfuttatáshoz 0,5 dl langyos tej + pici só+ pici cukor)
  • 50 g olvasztott vaj (nem margarin, fontos!)
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 120 ml meleg víz (ne forrjon)

Töltelékek:

Kakaós:

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg keserű kakaópor
  • 10 dkg porcukor

Diós:

  • 25 dkg darált dió
  • 2 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1 tk. fahéj

Elkészítés:

  • Nagyon egyszerű a folyamat, ugyanis a sorrend nem számít. Lényegében a tészta hozzávalóit összegyúrom. Akkor tökéletes a végeredmény, hogyha egy lágy, de mégis könnyen formázható, és kissé rugalmas tésztát kaptok eredménynek. Ezután adok neki időt, hiszen szép nagyra meg kell kelnie. Nagyjából 1-1,5 óra szükséges neki. 
  • Míg kel a tészta, addig elkészítem a töltelékeket. Kezdem a dióssal, hiszen annak jócskán hűlnie kell. Fentebb írtam, hogy összekeverek mindent, ami a diós krémhez kell, viszont azt nem tettem hozzá, hogy bizony ezt főzni is kell. Összefőzöm az összes hozzávalót, és lényegében csak annyira, míg egyszer megrottyan. Hagyom teljesen kihűlni. 
  • A kakaóport összekverem a porcukorral, majd beledolgozom az olvasztott vajba. Egy sűrű és tömény kakaós krém lesz belőle.
  • Mikor megkelt a tészta 4 részre osztom, és egyesével kinyújtom fél ujjnyi vastagra. Megkenem a töltelékekkel, majd szorosan feltekerem őket. Lesz két kakaókrémes, és két diókrémes tésztánk. 
  • A 4 tekercset 4-es fonással összefonom. (Fonás menetéről infót ITT találtok). Óvatosan áthelyezem sütőpapírral bélelt tepsibe. Közben már a sütőt előmelegítettem 180 fokra. 
  • Lekenem felvert tojással, és 40-45 percig sütöm, légkeverésen. A végeredmény pedig egy tökéletesen gyönyörű, aranybarnára sült dió és kakókrémmel töltött babka.

Szoktatok babkát sütni?

Nektek milyen töltelék szokott menni bele? 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 
Illetve, hogyha kedvetek támadt csevegni egy kicsit, akkor várlak Benneteket sok szeretettel a GasztroSpicc Csacsogó Csoportban a facebookon. 

Ölelés, 

Ilus

 

2 komment Tovább
Diós-kakaós babka Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
2 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Almás rétes Almás rétes
  • Kung Pao csirke Kung Pao csirke
  • Gesztenyepüré torta Gesztenyepüré torta
  • Csicseriborsó fasírt Csicseriborsó fasírt
  • Sajtszószos karfiol Sajtszószos karfiol
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard