A tavaszi nagy karantén azt hiszem mindenkiből kihozta a péket. Még az is elkezdett otthon sütni,aki eddig sosem kapcsolta be a sütőt. Nálunk szerencsére ezzel nem volt probléma, hiszen mind a ketten imádunk szorgoskodni a konyhában, és ha kinyit a Hódi pékség, akkor aztán beleadunk mindent. Ez történt tavasszal is, hiszen újra elővettük a kis receptjeinket, amik bármilyen minimális viszonylatban is pékárú kategóriába sorolhatóak, és elkezdtünk sütni.
Sült itt kérem szépen minden. mi szemnek és szájnak ingere. Bukták, kakaós csigák, sós mázas perecek, kiflik, zsömlék és különféle kenyerek is. Apropó kenyér. A saját kutyulós kenyerünket még tökéletesebbre fejlesztettük, és számtalan verzióban készült el. Ennek szeretnék majd külön posztot szentelni, hiszen igazán kis egyszerű dologról van szó. Konkrétan tálba kimér minden. kutyul, keleszt, süt. Ugye milyen egyszűnek hangzik? És az is! Ráadásul elég kalóriaszegény, tehát az alakjukra odafigyelők, akik kenyérhiányban szenvednek is nyugodtan ehetik.
A nagy kísérletezgetések közben pedig eszünkbe jutott, hogy egy croissant mindenképpen kéne csinálni. Sok-sok recept van az internet világában, és végül több receptről sikerült alkotni olyat, aminek a gondolata megtetszett annyira, hogy ezt a gyakorlatban is ki kellett próbálni.
Sajtos croissant:
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (Ebből nekem a fele kelt tészta süteményliszt)
- 3 ek. búzasikér
- 12,5 dkg vaj
- 50 g élesztő (futtatáshoz 1 dl langyos tej, só és cukor)
- 2 tojás sárgája
- 3 ek. tejföl
- 5 dkg trappista sajt
- 1 ek. só
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg sajt (ez esetben trappista, de vörös cheddar-al, vagy ementálival még zseniálisabb az eredmény)
- 1 tk só
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatom (ugye szinte minden kelt tészténak ez az első lépése). A lisztet elmorzsolom a vajjal, és már itt hozzáadom a sót, illetve az 5 dkg reszelt trappista sajtot is. Amikor ez megvan, akkor mehet bele az élesztő,a tojások sárgája, valamint a tejföl is. Elkezdem gyúrni, és addig gyúrom folyamatosan, míg a kezemről le nem jött az összes tészta. Kicsit keményebb tészta a végeredmény, de mégis könnyen formázható majd. Magára hagyom kicsit, nagyjából 1 óra erejéig, hagy keljen szép nagyra. Mikor megkelt, jöhetnek a fontos lépések.
- 1: Kétfelé veszem a tésztát, és egyesével nagyon vékonyra nyújtom.
- 2: Jöhet a töltelék: a 10 dkg vajat kissé megolvasztom (kenhető állagúra), majd teszek hozzá sót. Az olvasztott vajjal jó alaposan megkenem, és megreszelem sajttal.
- 3: Szorosan és egyenletesen feltekerem pontosan úgy, mint mikor bejglit készítek.
- 4: A tekerés után félbevágom a rudat, és elkezdem kinyújtani. Igen, tudom, fura, de ettől lesz olyan nagyon jó. Szintén extra vékonyra nyújtom, mint az első esetben is.
- 5: Nyújtás után hatalmas háromszögeket vágok derelyevágóval, majd a szélesebbik végétől elkezdem szorosan feltekerni. Minél többször tekerem, annál szebb és rétegesebb lesz a belseje. Széleit kissé meghajtom, hogy croissant alakja legyen.
- 6: Tekerés után sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és jön a kelesztés második fázisa. Konyharuhával letakarom őket, és kapnak még egy óra kelesztést.
- 7: Az egy óra leteltével felvert tojással lekenem a kifliket, majd 160 fokos előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, 40-45 percig sütöm.
Mikor kész, és még forrón kettévágtok egyet, akkor majd ne ijedjetek meg, nem nyers, csak extrém vajas az egész, ezáltal sokkal másabb lesz a szerkezete belül. A végeredmény egyébként tökéletesen réteges, vajas álom, sok-sok sajttal megbolondítva, Egyszerűen tökéletes. Ez az a fajta pékárú kategória ami cseppet sem alakbarát. Viszont néha egy kis hedonizmus belefér, nem? Természetesen csak okos kereteken belül.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus