Kenyérlángos, langalló, vagy töki pompos néven ismeritek ezt a finomságot? Lényegében ez is ahány tájegység, annyiféle módon nevezik. Nálunk az első verzió az, ahogyan nevezeni szoktuk, de például, mikor Pécsett voltam egy munka miatt még 2018-ban, akkor a helyi pékségbe kimentem ebédet keresni. Mivel nagyon nem voltam járatos arra, született borsodiként, ezért számomra a langalló név abszolút ismeretlen volt. Meg is kérdeztem az eladót, hogy ez az e, amire gondolok, mert a név alapján nem igazán ismerem, de megnyugtatott, hogy teljesen ugyanaz, mint mindenhol máshol, de náluk így ismerik az emberek. Emlékszem, hogy egy nagyon jó verziót sikerült akkor vásárolni, de sajnos már nem tudom mi is volt a pékség neve.
Mint ahogy egy tócsninál is, itt is nagyon sokféle verzió készíthető. Nálunk a krumplis verziót szokás készíteni, de láttam már sütőtökös, és cukkinis, na meg répás verziót is, és egyenlőre még nem próbáltam őket, de ugye ami késik, az nem múlik (mondanám, hogy csak azért, mert attól még jobban hízlal, de nem, nem azért:)), hanem azért mert ettől sokkal puhább a tésztája, és teljesen más érzetet kelt, mint egy pizza. És ha már pizza, én nem szeretem a paradicsomot semmilyen formában sem, viszont szerintem ezt már említettem nektek. Ezért számomra muszáj, hogy a langallóba kerüljön burgonya, mert ettől nem lesz olyan pizzás hatása. Ugye fokhagymás tejföllel szokták megkenni a kenyérlángost, és mivel én a sima pizzát is azzal kenem pizzaszósz helyett, ezért kellett, hogy a langalló ízekben másmilyen legyen. Ugyan annyira nagyon nem hasonlít a kettőnek a tésztája, de ettől függetlenül nekem az összhatás a kinézet miatt abszolút pizzás érzetet kelt.
Ha a feltétekről van szó, azért az nagyjából egyezik mindenhol. Nálunk a fokhagymás tejföl az alap, majd erre brutálisan sok lilahagyma, bacon kockák, és füstölt sajt. Bizony, ezt csakis füstölt sajttal. Tudom, az alap csak sima trappista sajt, de amikor egyszer véletlenül nem volt itthon, csak füstölt sajtunk, akkor azért már nem mentünk boltba, hogy vegyünk rá sima trappistát. És milyen jól tettük. Annyira más, annyira jó, annyira egyedi, és eszméletlenül finom. A füstölt hatás miatt maga a tökéletesség, na meg persze az a sok hagyma, ami a feltétként van rajta, és a fokhagymarengeteg, ami a tejfölbe van keverve, igazán csípőssé teszi. A csípős meg a füstölt érzet pedig oltári együtt.
Kenyérlángos:
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg főtt, áttört burgonya (csak krumplitörővel, nem botmixerrel).
- 0,8 dl langyos tej (minimum 1,5 %-os)
- 25 g élesztő (a 0,8 dl tejben felfuttat, csipet cukor és só társaságában)
- 55 dkg liszt
- 2-3 ek. olaj
- 1 tk. só
- 3,5 dl langyos víz
Hozzávalók a feltéthez:
- 5-6 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 330 g tejföl (1 db nagy poharas)
- 30 dkg kockázott bacon (ki kell majd sütni, hogy a felesleges zsír távozzon belőle, nagyjából 15-18 dkg marad belőle)
- 2 nagy fej lilahagyma (vékony karikákra vágva)
- 25 dkg füstölt sajt (fontos, hogy nem ömlesztett, az nem fog olvadni)
Elkészítés:
- Megfőztem a burgonyát sós vízben, áttörtem, és teljesen hagytam hidegre hűlni. A tészta begyúrásához kezdő lépésként itt is az élesztő az első lépés, a langyis tejben pici cukor és só társaságában felfuttatom. A lisztet egy tálba halmozom, és hozzáadom a krumplit. Kicsit átdolgozom, de nem kezdem el gyúrni. Mehet bele az élesztő, az olaj, és a langyos víz is. Összegyúrom (vagyis fakanállal kikeverem), és egy nagyon lágy tésztát kapok eredménynek, konkrétan nokedli jellegű kell legyen. Letakarom, és adok neki egy óra kelesztést.
- Míg kel a tészta, kisütöm a bacon kockákat. Tudom, hogy alapvetően nyersen kellene rárakni, de így a felesleges zsír előre kisül belőle, és még ropogós is lesz a tetején majd a bacon a kenyérlángosnak.
- Amikor megkelt a tészta, sütőpapírral kibélelek egy tepsit, a sütőpapírt vékonyan megkenem olajjal és beleöntöm a tésztát. Olajos kézzel egyenletesen eloszlatom, majd 200 fokra melegített sütőben, alul+felül sütésen, légkeverés nélkül elkezdem sütni. Kissé meg kell keményednie (sülnie) a tésztának, hogy a feltéteket rá tudjam majd tenni. Nagyjából 10-15 perc, míg félig megsült állapotban lesz.
- A tejföl kikeverem a reszelt fokhagymával, majd a tésztára simítom. Mehet rá a kisült bacon, a vékony karikákra vágott lilahagyma, és a jó sok füstölt sajt reszelve. Mehet vissza sülni, de most egy kicsit magasabb hőfokon (220 fok), és szintén csak alul-felül sütés, semmi légkeverés. Úgy körülbelül még 15 perc kell neki, míg szép piros nem lesz a teteje.
Alapvetően nem egy bonyolult étel, sőt kifejezetten egyszerűnek mondanám, annyi, hogy a hideg burgonya fontos feltétele, mielőtt belekezdtek. Ha melegen, vagy akár csak langyosan is kezditek el, sokkal több lisztet fog felvenni, és nem lesz jó az állaga.
Amikor pedig kész, én vagy majonézt szoktam rátenni még magamnak, vagy pedig csípős paprikakrémet (nem csíphet eléggé). Férj pedig teljes mértékben ketchup párti, szerinte így a legtökeletesebb az összhatás evés közben.
Sütöttetek már kenyérlángost?
Ha még nem, akkor se ijedjetek meg, bátran bele lehet vágni, mert ez tipikusan az-az étel, amit nem lehet elrontani.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus