Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Hagyományos burgonyatócsni

Hagyományos burgonyatócsni

Számtalan névvel szokták illetni ezt a finomságot az ország egész területén. Nálunk, Borsodban, csak tócsninak hívják. Arról akár lehetne egy vitát is indítani, hogy n vagy ny betűvel írjuk, de ez is konkrétan településfüggő. Illetve az is, ahogy készül, még Borsod megyén belül is. 

A tócsnira akkor szoktam rá, amikor megkóstoltam Anyóséknál életemben először, cirka 6 évvel ezelőtt. Ugyan hallottam már róla régebben, de Nagymamám sosem csinált ilyet, nem volt szokása. Ezáltal én ezt abszolút újdonságként éltem meg. Sőt, itt kerültem közelebbi barátságba a petrezselyemmel is. Ugyanis egyáltalán nem szerettem. Tudoooom, szörnyű, de azóta már minden szép és jó, a petrezselyemmel való viszonyom ma már igenis nagyon barátságos, hiszen nagyon sok ételbe használom plusz fűszerként. Mondjuk egyetlen egy verzóban még mindig nem szeretem, ha belegondolok. Még pedig, hogyha a friss ételt megszórják a durvára vágott verzióval. Ez az, amivel nem tudtam megbarátkozni a mai napig. 

burgonyatocsni_1.jpg

Szóval a pillanat, amikor megkóstoltam életem első tócsniját, örökre bevésődött. Kellően fűszeres, kívül ropogós, belül puha volt, egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Adta magát a pillanat, hogy nekem ezt a receptet muszáj elkérnem, így lett Anyósom által egy nagyon finom, és szerintem eléggé egyedi tócsni receptem. 

burgonyatocsni_2.jpg

Alapvetően ez ugye a gyors ételek közé tartozik, szóval hogyha vágytok egy igazán gyors vacsorára, ez abszolút megfelelő választás. A krumpli reszelésétől kezdve, egészen a bekeverésen át a sütésig összesen 30 percet vesz igénybe. Viszonylag gyakran szoktunk csinálni, és már jó pár egyedi verziót is késztettem belőle, természetesen az alapokat meghagyva. Készült már répával, cukkinivel, volt hogy ment bele sajt, sonka, virsli, de tettem már bele magkeveréket is. A képzelet ebben az esetben abszolút szárnyalhat, ne fogjátok vissza magatokat ti sem. Viszont én most csak az alapot mutatom meg Nektek, ami tényleg egy nagyszerű dolog. Teljes értékű fogásként önmagában is megállja a helyét, és ha egy kis fokhagymás tejfölt is társítotok hozzá, akkor pedig maga a nagyszerű étek. 

burgonyatocsni_3.jpg

Hagyományos burgonyatócsni:

Hozzávalók - 2 főre - :

  • 2 nagyobb db burgonya lereszelve
  • 1 tk. szárított petrezselyem (természetesen ha van friss, akkor az csak még jobbá teszi)
  • 1 tojás
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 3-4 ek. liszt (szoktam tk. liszttel is, abszolút más a végeredmény, de úgy is nagyon szeretjük)
  • 1 mk. só
  • 1/2 mk. fekete őrölt bors
  • 2 gerezd pépesített fokhagyma
  • 1 pici fej pépesített vöröshagyma
  • A sütéshez kevés olaj

Elkészítés:

  • A reszelt burgonyához hozzárakom a fűszereket (petrezselyem, só és bors, illetve mehet bele a szódabikarbóna is). A hagymákat késes robotgép segtségével pépesítem, és hozzáadom a fűszeres burgonya alaphoz. Beleütöm a tojást, alaposan elkeverem. Mehet bele a liszt. Akkor jó az állaga, ha egy sűrű palacsintatésztát lehet látni a tálban. 
  • Serpenyőbe kevés olajat hevítek, majd evőkanál segítségével beleadagolom, és kicsit ellapogatom. Kis lángon sütöm, hogy teljesen át legyen sülve, és véletlenül se folyjon a közepe. Mindkét oldalát aranybarnára sütöm, majd papírtörlővel terített tálcára szedem, hogy azt a kevés olajat is kieressze magából, amit a sütés köben felszívott. 
  • Míg hűlnek a tócsnik, addig kikeverem a fokhagymás tejfölt, ami igazából nem egy nagy dolog, de mégis tökéletesen illik hozzá. Minél fokhagymásabb, annál jobb. Kettőnkre 4 evőkanál tejfölt szoktam rakni a kis tálba, és ehhez reszelek 2-3 cikk fokhagymát. Lényegében ennyi, hiszen semmi más nem kell bele. 

burgonyatocsni_4.jpg

Ha pedig minden kész, nincs más dolog, mint megkóstolni a tökéletes tócsnit, jó sok fokhagymás tejfölbe tunkolva. Hiszen nincs is jobb, mint amikor tunkolni kell egy finom ételt, ugye? Szerintem a korosztályunk sajátossága ez, amikor mindent is mártogatni kell valamibe, mert egyszűen úgy esik jól, és akkor érezzük a tökéletes harmóniát az ételek elfogyasztása után a lelkünkben. Jól gondolom? Ti is szoktatok mártogatni? 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 
Illetve, hogyha kedvetek támadt csevegni egy kicsit, akkor várlak Benneteket sok szeretettel a GasztroSpicc Csacsogó Csoportban a facebookon. 

Ölelés, 

Ilus
komment Recept Tócsni Főétel Köret Burgonya Tovább
Hagyományos burgonyatócsni Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Kung Pao csirke Kung Pao csirke
  • Kólás-csokoládés sütemény Kólás-csokoládés sütemény
  • ÍZcsiklandozó ÍZcsiklandozó
  • Töltött kaliforniai paprika Töltött kaliforniai paprika
  • Sajtszószos karfiol Sajtszószos karfiol
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard