Volt egy nagyon jó gyermekkori barátnőm még pár évvel ezelőtt, aki zseniális raffaellot csinált. Emlékszem, mikor még tinik voltunk, akkor mindig azzal nyaggattam őt, hogy csináljon nekem ilyen finomságot. Azt is tudom, hogy annak idején meg is kaptam a pontos receptet, hisz saját kifejlesztett változata volt. Még az a pillana is megvan, hogy hova tettem el gondosan évekkel ezelőtt a papírost, amin a titkos recept volt. Viszont azóta is hiába keresem ezt a papírt, sajnos nem találom Nagymamáéknál. Az, hogy elkérjem ismételten már nem opció, valamiért elsodort bennünket egymástól az élet, de ez egy másik történet, ami nem egy gasztroblog felületére való.
Annyira biztosan emlékszem, hogy tejpor volt az alapja. Az évek alatt rengeteg tejporos receptet kitaláltam, ám egy sem közelítette még csak meg sem azt, amire a tini lelkem emlékszik ezzel a csodálatos desszerttel kapcsolatban. És ha már volt itthon tejpor (ciki vagy sem, még a tavaly tavaszi karantén kezdetekor lett két tasakkal vásárolva, és még így is volt bő egy éves szavatossága) akkor úgy gondoltam, hogy ennyi idő után muszáj megpróbálnom még egyszer elkészíteni ezt a finomságot. Viszont megfogadtam, hogyha most sem sikerül, akkor bizony én többet nem fogok szórakozni raffaello készítéssel, és marad a bolti, ha kapok valamilyen alkalomra.
Biztos az elhatározottságom, vagy csak a szép emlékek, amik elárasztották a buksimat, voltak azok, amik miatt ez volt az első olyan raffelo,ami tökéletesen sikerült. A ráadás pedig az egészben, hogy még cukormentes is. Apropó cukormentesség. Ez az egy dolog céltudatos volt benne, hiszen Apukámnak készült, neki pedig a magas cukra miatt nem jó, ha bármilyen cukros sütemény jön a képbe. És pedig, ha már éppen kipróbálni készültem életem első cukorhelyettesítőjét (eddig használtam folyékony édesítőt, de az nem mindig váltotta be a hozzá fűződő reményeket), akkor úgy voltam vele, hogy Apa megfelelő lesz annak a megítélésére, hogy milyen is így a végeredmény. A kapott visszajelzés alapján nagyon finom volt, ami hatalmas nagy elégedettséggel töltötte el a lelkem. Szeretem, ha az emberek szeretik a konyhai alkotásaimat, legyen szó sütiről, vagy csak egy sima főételről. Egyszerűen boldoggá teszi a lelkem.
Házi raffaello
Hozzávalók:
- 75 g kókuszreszelék + 20 g a forgatáshoz
- 100 g margarin
- 40 g sótlan földimogyoró
- 160 g zsíros tejpor
- 21 g 4:1 cukorhelyettesítő por
- 100 ml víz
Elkészítés:
- A vizet a cukorpótlóval felforralom. A margarin megolvasztom. A kókuszreszeléket egy tálba öntöm a tejporral együtt, majd hozzáadom az olvasztott margarint, és a cukorpótlóval felforralt vizet. Fakanállal alaposan kikeverem. Hűtőbe teszem pihenni, nagyjából egy 40-45 perc erejéig (a margarinnak kell kidermednie benne). Az idő leteltével kiveszem a hűtőből, és fakanállal alaposan átkeverem. Ne ijedjetek meg, nagyon masszív, összeállt állagú lett a keverékünk, de így lesz jó formázni.
- Kikészítem a mogyorót és egy tányérba öntök kókusreszeléket. Kézzel kis adagokat veszek a masszából (tényleg piciket, nagyjából egy teáskanálnyit) és mogyókat rakok a közepébe. Nekem egy golyóba került 2-3 szem mogyoró is, mivel igen kicsik voltak, és ha csak egyet raktam volna bele, akkor elveszett volna benne. Már pedig azért egy kicsit a mogyoró is lényeg benne (tudom, hogy alapvetően mandula kell bele, viszont mivel nem akartam kidobni a gong bao csirkéhez vásárolt leheletnyi mogyorót, ami megmaradt, ezért így ez került bele). Amikor a mogyorót beletettem, akkor golyót formázok belőle, ügyelve arra, hogy a mogyoró véletlenül se látszódjon ki belőle. Megforgatom kókuszreszelékben, és voilá, kész is a perfekt raffaello golyó.
Ugye milyen végtelenül egyszerű? Ha erre hamarabb rájövök, akkor már évek óta zseniális raffaellokat gyártanék. Na, de majd mostantól! Vigyázat, raffaello hegyek várhatóak! :)
A jövőben lesz pár cukormentes recept a blogon, tesztelgetem az új cukorpótlómat, de ettől függetlenül megmaradnak a hagyományos cukros sütik is, amik olyan igazi, gyerekkori érzést árasztanak majd.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus