Nagy körözött imádók vagyunk és bár lehet, hogy nem a hagyományos módon készül ez nálunk, de számunkra ez nevezhető körözöttnek. Alapvetően kevés kalóriatartalma van, viszont mégis nagyon jól tud laktatni. A saját kis házi kenyererünkkel, amit megpirítunk, és a ropogós kenyérre kenjünk a fűszeres kis kencét, ah, egyszerűen tökéletes reggeli. Általában brutál fűszeresre sikerül (világba csíp), de amúgy is nagyon imádjuk a fűszeres ételeket, szóval ez nálunk csak plusz pont.
Mindig úgy sikerül összedobni, hogy minimum egy adag marad vagy estére, vagy másnap reggelre az egyikünknek. Viszont most ezt tovább gondoltam. Ugyan nagyon jó lett volna, hogyha ugyanúgy piritóson végzi, mint a többi része, de mindenképpen akartam valami sósat sütni, és perpillanat abszolút nem volt kedvem a sima sajtos pogácsához. DE! Ha már beötlött a pogácsa gondolata, akkor gyosba megkérdeztem drága Férjuram, mit szólna hozzá, ha nekiállnék kísérletezni. Felvázoltam neki, hogy milyen eszement ötlet is futott át az agyamon. Először kicsit furcsállta, mondván nem e lesz túl intenzív íz ez egy pogácsának, de aztán jó érvelő képességemmel sikerült meggyőzni, hogy tuti lesz, ha elkészül.
Gyorsan előkaptam Nagyi pogácsa alapreceptjét, és hát egyből nekiálltam begyúrni. Tudtam, hogy most a tejföl helyett a körözött lesz a "folyadék", ezért simán a tejfölt már ki is hagytam belőle, és így dagasztottam be. Olyan brutál fűszeres illat járta át a lakást, hogy húha. Ahogy kelt a tészta a körözött illata egyre jobban érződött, konkrétan már szerintem a nyers tésztából is érezték a szomszédok, hogy itt valami brutálisan fűszeres készül.
Sokat hagytam kelni, tovább, mint a sima pogácsát szoktam, pont azért, mert a körözött több is volt, mintha csak sima tejföllel csináltam volna, és sokkal másabb lett a tészta állaga is, na meg a körözött valamiért sokkal hidegebb hatást keltett, mint simán csak a tejföl. Összességében 8,5 órát kelt. Egy munkaidőnyit. Munka előtt begyúrtam, majd szépen bebugyoláltam, és egészen a munka végéig hozzá sem nyúltam. És tudjátok mit? Bőven kellett neki ez az idő. Mire vége lett a munkanapnak, akkor láttam, hogy igen, most már jó lesz. Cirka háromszoros méretre kelt meg, és ugye ezután jött még a munka nagy része. Tudjátok milyen a pogácsával való viszonyom, zen állapot és miegymás. A legnagyobb lényeg pedig a hajtogatás. Attól lesz a pogácsa az igazi, és nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a tökéletesen szálaira szedhető pogácsától nincs is jobb. Ez a nagy titok.
Körözöttes pogácsa:
Hozzávalók a körözötthöz:
- 30 dkg túró
- 4 ek. 20%-os tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk. őrölt kömény
- 1 késhegynyi csemege piros paprika
- 1 tk. fekete őrölt bors
- 1 tk. só
Hozzávalók a pogácsához:
- A körözött 1/3-a
- 65 dkg tk. liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 3 tk. só
- 50 g élesztő (felfuttatva 0,5 dl langyos tejben +csipet só és cukor)
- Tetejére: Tojással való kenés, trappista sajt
Elkészítés:
- A körözötthöz hozzávalókat egy késes aprítógépbe rakom, és nagyjából egy fél perc alatt krémet készítek belőle. Általában még előző este szoktam megcsinálni, és éjjelre megy a hűtőbe, hogy reggelre még jobban összeérjenek az ízek, így másnapra megvan a tökéletes reggelinek való kence. Fentebb említettem, hogy ez nagyjából 3-4 adag szokott lenni, így a maradékból most a hirtelen ötletől vezérelve pogácsa hozzávaló lett. Nagyjából egyébként az 1/3-a maradt meg, de pontosan sajnos nem mértem le, így mennyiséget nem tudok mondani. A folyamat szinte ugyanaz, mint a többi pogácsánál. Lisztet elmorzsálom a margarinnal. Felfutatom az élesztőt, majd a lisztes margarin közepébe csinálok egy kis mélyedést. Mehet bele a só, a tojás az élesztő és a körözött. Elkezdem begyúrni. Először nagyon ragadósnak tűnik, szépen lassan jön majd le a kezetekről, és pici lisztet adhattok még hozzá, ha nagyon úgy érzitek, hogy szükséges. Rontani nagyon nem fogtok vele. Egy nagyon lágy, nem ragadós, formázható tészta a végeredmény. Letakarom, és 8,5 óráig kelesztem.
- Mikor megkelt elnyúltom, hajtogatom, mindezt minimum 4 alkalommal. 2 ujjnnyi vastagra hagyom az utolsó nyújtásnál. Hajtogatás után szaggatom, formázom, két kezem között "söndörgetem", hogy magasabbak legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsibe rendezem, megkenem tojással, majd reszelek rá sajtot. 160 fokra előmelegített sütőben, alul+felül sütés és légkeverés melett 25-30 percig sütöm.
Az illat, ami a sütés közben áradt a lakásban szerteszét, egyszerűen hihetetlen volt. Nagyon markáns, érezni lehetett ,hogy igen, ebben van anyag bőven, semmilyen fűszerből nem szenved hiányt. Alig vártam, hogy kisüljön, hogy megbizonyosodhassak róla, ugyan mibe vágtam már megint a fejszémet. Persze, kivettem a sütőből, és abban a szent pillanatban már vettem is el egyet, szétszedtem hűlni, és cirka egy perc elteltével már a felét vittem is Férjnek, hogy egyszerre kóstolhassuk meg. Azt kell mondjam, hogy imádtuk mind a ketten! A körözött markáns íze kicsit lágyabb lett benne, de még így is kellően fűszeres maradt, semmi sem hiányzott belőle. Vacsira sikerült is betermelni belőle, de hát hú, ha egyszer valami nagyon jó.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus