Ha már ősz, akkor almaszezon, és almás sütemények minden mennyiségben. Rengeteg almás süti receptem van, egyik finomabb, mint a másik, és mindig imádok velük variálni. Most az almások közül is a legegyszerűbbbet hoztam el nektek, még pedig egy rétest.
Egyszer belevetem magam a saját rétestészta elkészítésébe, de ennek sajnos nem most jött el a pillanata. Az egyik százforintos látogatásom alkalmával olyan termékbe botlottam, amit eddig sehol máshol nem sikerült felfedezni. Ez pedig a hajdinás réteslap volt. Cirka 390 Ft-ért vesztegették, és úgy voltam vele, hogy próba cseresznye alapon kap egy esélyt. Mindig is szerettem újdonságokat kipróbálni, a hajdinát meg alapból is szeretem, illetve férj is imádja, így amikor meglátta a hűtőben, nem tiltakozott ellene egyáltalán.
Először egyébként túrós-pudingos verzióban gondolkodtam, de mivel nagyon régen készítettem már az egyik kedvenc, összedobálós túrós sütimet, így letettem a túrós rétesről, és hát almás lett belőle. És mennyire jó döntés is volt ez. Annyira szeretem az almakrémet, és olyan jól tud ez érvényesülni a sütikben, hogy ah, hihetetlen. Jól olvasod, én krémet készítek az almából, drága nagyikám így tanította nekem. Sokan csak lereszelik, megy rá egy kis fahéj és cukor, és úgy töltik be minden süteménybe, de nekem az a verzió túl "száraz", na nem a szó szoros értelmében véve.
Biztosan csak azért így szeretem jobban, mert ezt láttam, ezt szoktam meg, és ez az egyik íz, ami a gyerekkoromra emlékeztet. Ugyan nagyi nem rétest csinált, ő az almáspitére esküszik (és ó az-az almás pite mennyire nagyon finom is tud lenni) de a krém egy és ugyanaz. Abszolút nem nagy ördöngősség, lényegében csak meg kell főzni az almát, de állagában abszolút egy krémre fog emlékeztetni, amikor elkészült.
Almás rétes:
Hozzávalók:
- 1 cs. réteslap (én most a hajdinás verzióval készítettem, de bármilyen megfelelő)
- 15 dkg vaj
- 1,5 kg alma
- 4-6 ek. cukor (attól függ mennyire szeretitek édesen)
- 1 citrom reszelt héja ill. leve
- 3-4 tk fahéj (mert minél fahéjasabb, annál jobb)
- 1 dl víz
Elkészítés:
- Az almákat megpucolom, lereszelem (nem a sajtreszelőn, hanem a nagyobb verzióval), hozzáadom a cukrot, citrom héját és levét, majd a fahéjat. Elkeverem. Egy fazékba rakom, és hozzáadom a vizet. Kis lángon elkezdem főzni. Nagyon hamar elkezd rotyogni, és az alma is fog még engedni magából bőven vizet, de itt jön a kis türelemjáték, meg kell várni míg szinte teljesen elfő a víz róla, és egy sűrű krémet kapok eredménynek. Amíg készül a krém (néha azért legyen átkavarva), addig foglalkozom a réteslappal. A vajat megolvasztom, majd kenőtoll segítségével minden lapot egyesével átkenek. Nekem 6 lap volt a csomagban. Amikor kész vagyok, és már a krémem is elkészült, akkor jöhet is a töltés. Még forrón beleteszem az almakrémet, egyenletesen elsimítom, majd feltekerem, jó szorosan. Tekerés után sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, és lekenem tojással. 180 fokos előmelegtített sütőben, alulsütés + légkeverés fokozaton 30 percet sütöm. Közben azért érdemes figyelni, sütőfüggő, kinek hogyan sül, de akkor lesz tökéletes, ha szép aranybarna a külseje. Nagyjából 30 percet várok az elkészülése után, hogy szépen szeletelhető legyen.
Na, mit gondoltok az almakrémről? Ugye milyen klasszul néz ki a rétesben? És csak halkan megsúgom, ez a krém bármilyen süteményben megállja a helyét, mellé nem lehet vele lőni.
Melyik a kedvenc rétesetek?
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus