Karfiolos pályafutásom nem olyan régi időre vezethető vissza, de abszolút nem bántam meg az elvem alkalmazását (új étel, jó illat, kóstolás). Először csak rántott verzióban szerettem, azt is csak frissen. Majd mikor lett elektromos sütőnk, akkor jöttek a különböző fortélyok. Ha maradt meg a rántott karfiolból, akkor muszáj voltam valahogy feldobni. Teszem hozzá azért nem kellett másnap, mert mikróban melegítve egyáltalán nem ízlett már. Viszont, ahogy meglett a sütő, és konkrétan mindent is ott melegítünk már inkább, mint a mikróban, így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a megmaradt karfiolnak is ez lenne a sorsa. Közben én gondoltam egyet, és raktam rá egy kis tejfölt és sajtot, és konkrétan így "újrasütöttem". Született egy új finomság. Ebből kifolyólag pedig m inden alkalommal több rántott karfiol készül, hogy másnap ebben az új köntösben is ehessünk belőle. Tényleg egy egészen új étel született belőle.
És ha így már "kétféle" karfiolos ételt is megeszek, gondoltam más formában is ízleni fog. Nagy mac and cheese rajongók vagyunk elég régóta már, és az a sajtszósz, amit szoktam készíteni a tésztához már nagyon sok egyéb ételhez is landolt, akár mint mártogatós, akár mint főszereplő. Jött az ötlet, hogy mi lenne, ha ebbe a sajtos álomban sülne meg a karfiol? Viszont ezzel a gondolattal nagyon nem voltam még elégedett. Kellett még hozzá valami. Kicsit még táplálóbbra akartam, és ezáltal valamilyen húst még gondoltam hozzá. Pakolgattam a fagyasztónkban, és kezembe akadt egy csomag csirkemell. Bevillant, hogy ú, ez így tökéletes lesz, konkrétan egy önálló, teljes értékű étel lesz belőle.
Mindenképpen terveztem fűszereket a csirkemellre, és már többször is készült ez az étel, így többféle verziót is próbáltam már. Ebben a receptben most csak natúran (só és fekete bors) sütöttem le, minden zsiradék nélkül, viszont a minimális vajon sült, mézes-csípős fűszerkeverékkel fűszerezett hús is abszolút megállta a helyét, egyáltalán nem vette el a sajtszósz lényegét, hanem csak még jobban kiemelte annak karakteres ízvilágát.
Ha kisebb karfiolt sikerül vásárolni, akkor valamilyen köretet mindenképpen készítek hozzá. Ilyenkor szokott előkerülni a párolt rizs/bulgur/hajdina/köles/quinoa fajta variációk tömkelege. Van, hogy megy hozzá még zöldségkeverék (van egy pár fagyasztott verzió, amit kifejezetten szeretek vásárolni), de olyan is van, hogy csak kukorica, vagy borsó párosul hozzá.
Sajtszószos karfiol:
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol
- 50 dkg csirkemell
- 5 dl főzőkrém
- 5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- só és bors ízlés szerint
- 4 dl tej
- 1 dl víz
- 2 ek. tejföl
- 15 dkg trappista sajt
- 20 dkg mozzarella
Elkészítés:
- A karfiolt sós vízben megfőzöm. Hagyom kihűlni. Csirkemellet vékonyra szeletelem, fűszerezem, jelen esetben sóval és borssal, majd tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül megsütöm. A sült csirkemell szeleteket a tepsi aljába rendezem és mehetnek rá a főtt karfiolrózsák.
- Sajtszósz: FONTOS: a szószt végig a legkisebb lángon/fokozaton főzzétek! Vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet valamint sót és borsot, és alaposan elkeverem. Kortyonként hozzáadom a tejet, és folyamatosan kevergetem. Csak nyugalom, hirtelen nagyon elkezd sűrűsödni a tej adagolása közben, de a lényeg, hogy ne maradjon csomós. Mikor szép és egynemű sűrű szószunk van, jöhet a tejföl és a főzőkrém, valamint a víz is, amivel szintén alaposan elkeverem. Mikor már majdnem fő, akkor mehetnek bele a sajtok, természetesen reszelve. Hirtelen elkezd nagyon sűrűsödni, de így lesz a jó. Felfőzöm, és kész is.
- A csirkemell és a karfiol már szépen berendezve a tepsiben, és már csak arra vágyakoznak, hogy nyakon öntsem a nagy mennyiségű, igazán nagyon krémes sajtszósszal. Először soknak tűnik majd, viszont sül majd el belőle, illetve a karfiol is fog felszívni bőven.
- 180 fokos sütőben, légkeverésen, de csak alul sütéssel 30 percig sütöm.
Magában is teljes értékű étel, de mint fentebb is szóba jött, ha kisebb a karfiol, amit sikerül vásárolni, akkor kiegészítem valamilyen körettel. Természetesen nem csak a gabonafélék tesznek jó szolgálatot kísérőnek hozzá, így nyugodtan készíthettek hozzá egy ropogós és fűszeresen steakburgonyát is.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus