Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Sajtszószos karfiol

Sajtszószos karfiol

Karfiolos pályafutásom nem olyan régi időre vezethető vissza, de abszolút nem bántam meg az elvem alkalmazását (új étel, jó illat, kóstolás). Először csak rántott verzióban szerettem, azt is csak frissen. Majd mikor lett elektromos sütőnk, akkor jöttek a különböző fortélyok. Ha maradt meg a rántott karfiolból, akkor muszáj voltam valahogy feldobni. Teszem hozzá azért nem kellett másnap, mert mikróban melegítve egyáltalán nem ízlett már. Viszont, ahogy meglett a sütő, és konkrétan mindent is ott melegítünk már inkább, mint a mikróban, így jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a megmaradt karfiolnak is ez lenne a sorsa. Közben én gondoltam egyet, és raktam rá egy kis tejfölt és sajtot, és konkrétan így "újrasütöttem". Született egy új finomság. Ebből kifolyólag pedig m inden alkalommal több rántott karfiol készül, hogy másnap ebben az új köntösben is ehessünk belőle. Tényleg egy egészen új étel született belőle. 

sajtszoszos_karfiol_2.jpg

És ha így már "kétféle" karfiolos ételt is megeszek, gondoltam más formában is ízleni fog. Nagy mac and cheese rajongók vagyunk elég régóta már, és az a sajtszósz, amit szoktam készíteni a tésztához már nagyon sok egyéb ételhez is landolt, akár mint mártogatós, akár mint főszereplő. Jött az ötlet, hogy mi lenne, ha ebbe a sajtos álomban sülne meg a karfiol? Viszont ezzel a gondolattal nagyon nem voltam még elégedett. Kellett még hozzá valami. Kicsit még táplálóbbra akartam, és ezáltal valamilyen húst még gondoltam hozzá. Pakolgattam a fagyasztónkban, és kezembe akadt egy csomag csirkemell. Bevillant, hogy ú, ez így tökéletes lesz, konkrétan egy önálló, teljes értékű étel lesz belőle. 

sajtszoszos_karfiol_3.jpg

Mindenképpen terveztem fűszereket a csirkemellre, és már többször is készült ez az étel,  így többféle verziót is próbáltam már. Ebben a receptben most csak natúran (só és fekete bors) sütöttem le, minden zsiradék nélkül, viszont a minimális vajon sült, mézes-csípős fűszerkeverékkel fűszerezett hús is abszolút megállta a helyét, egyáltalán nem vette el a sajtszósz lényegét, hanem csak még jobban kiemelte annak karakteres ízvilágát. 

sajtszoszos_karfiol_4.jpg

Ha kisebb karfiolt sikerül vásárolni, akkor valamilyen köretet mindenképpen készítek hozzá. Ilyenkor szokott előkerülni a párolt rizs/bulgur/hajdina/köles/quinoa fajta variációk tömkelege. Van, hogy megy hozzá még zöldségkeverék (van egy pár fagyasztott verzió, amit kifejezetten szeretek vásárolni), de olyan is van, hogy csak kukorica, vagy borsó párosul hozzá. 

sajtszoszos_karfiol_5.jpg

Sajtszószos karfiol:

Hozzávalók:

  • 50 dkg karfiol 
  • 50 dkg csirkemell
  • 5 dl főzőkrém
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. liszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 dl tej
  • 1 dl víz 
  • 2 ek. tejföl
  • 15 dkg trappista sajt
  • 20 dkg mozzarella

Elkészítés:

  • A karfiolt sós vízben megfőzöm. Hagyom kihűlni. Csirkemellet vékonyra szeletelem, fűszerezem, jelen esetben sóval és borssal, majd tapadásmentes serpenyőben olaj nélkül megsütöm. A sült csirkemell szeleteket a tepsi aljába rendezem és mehetnek rá a főtt karfiolrózsák. 
  • Sajtszósz: FONTOS: a szószt végig a legkisebb lángon/fokozaton főzzétek! Vajat megolvasztom, hozzáadom a lisztet valamint sót és borsot, és alaposan elkeverem. Kortyonként hozzáadom a tejet, és folyamatosan kevergetem. Csak nyugalom, hirtelen nagyon elkezd sűrűsödni a tej adagolása közben, de a lényeg, hogy ne maradjon csomós. Mikor szép és egynemű sűrű szószunk van, jöhet a tejföl és a főzőkrém, valamint a víz is, amivel szintén alaposan elkeverem. Mikor már majdnem fő, akkor mehetnek bele a sajtok, természetesen reszelve. Hirtelen elkezd nagyon sűrűsödni, de így lesz a jó. Felfőzöm, és kész is. 
  • A csirkemell és a karfiol már szépen berendezve a tepsiben, és már csak arra vágyakoznak, hogy nyakon öntsem a nagy mennyiségű, igazán nagyon krémes sajtszósszal. Először soknak tűnik majd, viszont sül majd el belőle, illetve a karfiol is fog felszívni bőven.
  • 180 fokos sütőben, légkeverésen, de csak alul sütéssel 30 percig sütöm. 

sajtszoszos_karfiol_1.jpg

Magában is teljes értékű étel, de mint fentebb is szóba jött, ha kisebb a karfiol, amit sikerül vásárolni, akkor kiegészítem valamilyen körettel. Természetesen nem csak a gabonafélék tesznek jó szolgálatot kísérőnek hozzá, így nyugodtan készíthettek hozzá egy ropogós és fűszeresen steakburgonyát is. 

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Illetve, hogyha kedvetek támadt csevegni egy kicsit, akkor várlak Benneteket sok szeretettel a GasztroSpicc Csacsogó Csoportban a facebookon. 

Ölelés, 

Ilus
komment Tovább
Sajtszószos karfiol Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Házi raffaello Házi raffaello
  • Gombakrémleves Gombakrémleves
  • Körözöttes - teljes kiőrlésű - pogácsa Körözöttes - teljes kiőrlésű - pogácsa
  • Lencsés pásztortarhonya Lencsés pásztortarhonya
  • Sajtos Croissant Sajtos Croissant
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard