Helló Március! Helló Tavasz! Helló újra itt!
Boldog Nőnapot Nekünk!
A február egy kicsit kaotikus volt, egészségileg örültem, hogy a munkám elvégzem, és már rendes cikkek írására nem volt energia. Olyan mértékben szétszakadt a fejem, cirka 4 héten keresztül, hogy azt sem tudtam merre vagyok arccal. Pedig forrt bennem a sok-sok ötlet, amiket meg akaram veletek osztani itt a blogon is hosszabb bejegyzések formájában. De ezt mindig felülírta a migrén. A facebook illetve instagram oldalt ettől függetlenül egy-egy könnyebb napon igyekeztem nem elhanyagolni, hiszen nem tűntem el, csak egyszerűen nem voltam jól. De újult erővel csinálom tovább, és hozom nektek a jobbnál-jobb recepteket. Ezért a mai napon egy kólában és csokoládéban bővelkedő kakaós süteményt hoztam nektek, amibe még némi nutellát is csempésztem, csak hogy eléggé cukorsokkos legyen.
Ez a sütemény ajándékba készült, így most se tk. liszt, se cukorpótló, hanem minden úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Fehér liszt, cukor, csokoládé és hát kóla. Egy szelettől is úgylehet pörögni, hogy az csak na. Csak egy a baj vele, hogy ebből nem lehet megállni egy szeletnél.
A recept még évekkel ezelőtt született egy hirtelen felindulás közepette. Sosem voltunk nagy kóla fogyasztók, mindig csak akkor lett véve, ha jött valaki vendégségbe, hogy hát a csapvizen kívül legyen már más is, amivel tudunk kínálni innivaló terén. Ezért történt egyszer, hogy egy jó adag kóla megmaradt egy ilyen vendégfogadás után, ami aztán több, mint egy hétig szomorkodott magának a hűtőben. Már azon voltunk, hogy ki kellene önteni, de ekkor jött az ötlet. Ha narancs kólából lehet zselét csinálni a kólás-túrós süteményre, akkor mi lenne, ha egy kicsit másképpen, de felhasználnám a kólát én is, mondjuk akár egy krémnek? Mindenképpen csokoládét gondoltam társítani hozzá, hiszen úgy gondoltam, hogy ők ketten majd tökéletesen kiegészítik egymást. És milyen jól gondoltam. Imádnivalóak együtt.
Ugye alapvetően a pudingokat tejjel/vízzel vagy akár mindkettővel szoktuk főzni. Na én úgy gondoltam, hogy kólában fogom megfőzni a csokipudingot. Hogy miért? Hát miért ne? Maximum nem lesz olyan fergetegesen jó, mint ahogy elképzeltem. Aztán akkor mi történik? De jelentem, az egyik legjobb dolog volt ezt a két finomságot párosítani. Fontos infó, hogy plusz cukor semmiképpen nem kell majd bele, hiszen a kóla alapvetően nagyon cukros kis teremtmény.
Én pedig, hogy még fokozzam az ízeket, és még többféle jóság legyen benne, a maradék nutellát illetve egy kis csokoládét, ami volt még itthon, fogtam és beleraktam a krémbe (összeolvasztottam a nutellát és a csokit, és így kevertem bele). Ezáltal lett egy kólában főtt pudingom, amibe nutellát és még csokoládét is raktam. Az ízek! Hát elmondhatatlanul finomak. Mindent érezni benne, konkrétan mindent. Amikor kóstolásra kerül a sor, először a kóla köszön vissza, majd érződik a nutella, és végül a csokoládé íze is berobban a szánkban. Komolyan, most elgondolkodtam rajta, hogy nekiállok megint megcsinálni, hiszen attól, hogy rágondoltam, és megfogalmaztam az ízek összhatását, beindult a nyálelválasztásom. Szörnyű, tudom!
A tészta egyébként egy mezei kakaós muffin, amit így nem muffinformákba adagolva sütöttem meg, hanem az egészet egy nagy tepsiben. És hát ezután jött a varázslat. Van tippetek, hogyan került bele a süti közepébe a krém? Megsúgom, nem sütés előtt. Viszont a végtelenségig egyszerű a folyamat. A recept leírásában pedig bővebben ki is fejtem nektek.
Kólás-csokoládés sütemény:
Hozzávalók a tésztához (nagy (magasfalú) gáztepsi mérethez):
- 50 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 3 dl tej
- 2 csomag sütőpor
- 10 dkg cukrozott kakaópor
- 1 dl étolaj
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag csokoládés pudingpor
- 8 dl Kóla
- 2 ek. mogyorókrém
- 10 dkg étcsokoládé
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek. olaj
- 3 dkg margarin
Elkészítés:
- Kezdem a tésztával a sort. Először is, sütőt előmelegítem 175 fokra, alul felül sütésre, légkeveréssel. Míg melegszik a sütő, A tojásokat kikeverem a cukorral, olajjal, tejjel. Mikor egynemű, kissé habos jellegű, mehet hozzá az előre elkevert kakaóporos, sütőporos liszt. Akkor jó a tésztánk, ha egy szépen terülő, selymes massza az eredmény. Vajazott, lisztezett tepsibe öntöm, és mehet is be sülni. Nagyjából 25-30 percig sütöm.
- Jöjjön a krém. Pudingport 1 dl kólával csomómentesre keverem, majd amikor megvan, hozzáadom a többi kólát is. Megfőzöm a pudingot. Ezután a nutellát összeolvasztom mikróban a csokoládéval. Először a csokoládét rakom be, majd mikor elkezdett minimálisan olvadni, hozzákanalazom a mogyorókrémet, és tovább melegítem. 10 másodpercenként ránézek, és átkavarom. Vigyázzatok, a mogyorókrém könnyen kikristályosodik, és akkor nem lesz jó a vegeredmény. Inkább ne legyen teljesen megolvasztva, hanem vegyétek ki hamarabb, és keverjétek ki kézzel, míg egynemű nem lesz. Ezáltal megkímélitek magatokat a felesleges bosszankodástól jó előre. Végül a pudingot és a csokoládés krémet összekeverem.
- Eközben már megsült a tepsis muffin. És most jön a varázslat. Előveszek egy hagyományos fakanalat és a végével kilyukasztgatom a tésztát. Konkrétan a fakanál végével szépen sorban, minimális távolságot hagyva mélyedéseket csinálok. Kicsit furán fog kinézni, ha végeztek, de mindjárt eltűnik ez a sok mélyedés. Ugyanis ebbe megy a krémünk. Az összes krémet kanalazzátok rá a sütemény tetejére, és alaposan simítgassátok bele a mélyedésekbe. Szépen el fog tűnni egy csomó krém, igazán kevés fog maradni majd a tetején. Ha ez kész, várok, míg teljesen kihűl az egész süti, és a végén random mozdulatokkal megcsorgatom csokoládéval. Ehhez pedig egy tábla csokit, margarint és olajat egy tábla helyezek, nagyjából fél percet mikrózom, és kikeverem. Majd kanál segítségével összevissza rácsorgatom, minél több irányból, annál szebb lesz a végeredmény.
Ezektután pedig már csak annyi van hátra, hogy hagyjuk egy éjszakát pihenni a hűtőben. Ha nincs időtök egy egész éjszakai pihentetésre sincs baj, de legalább 3 órát pihenjen, hiszen ebben az időszakban érnek össze az ízek tökéletesen, és a tészta is tökéletesen párosul a krémmel.
Ebből a mennyiségből hatalmas adag lett, de úgy kell elképzelni, hogy négy háztartás is kapott belőle, és még nekünk is maradt egy kevés. Szóval ezt a gigantikus mennyiséget csak akkor süssétek, hogyha nagyon sütisek vagytok, vagy éppen ajándékba készül egy alkalomra. Egyébként nyugodtan lehet felezni.
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus