Ami azt illeti, hosszú idő óta nem voltam jelen a blog felületén, csakis az instagram, illetve facebook oldalán. Egyszerűen minden is összejött, és erre már nem jutott idő. Viszont az írás hiányzik, így hát helló újra mindenkinek.
Kifejezetten egy nem szokványos receptet hoztam, hiszen közel sem mondható annak. Az alapja egy kínai csoda étel, ami a maga tökéletességével együtt hihetetlenül finom. Viszont jött az a pillanat, amikor egy kicsit módosítottam rajta, hiszen ez vagyok én, mindig kitalálok valamit, amivel újítok a már meglévő, kissé kőbe vésett recepteken, még a sajátjaimon is, amit az évek alatt alkottam meg, találtam ki.
No nem kell nagy ördöngősségre gondolni, egyszerűen csak némi plusz tettem hozzá, és ettől olyan magyaros lett. Egy párszor már hangoztattam azt, hogy mennyire is rajongója vagyok a paprikakrémnek, legyen az csípős vagy éppen a csemege változat. Konkrétan mindenhez is jó. Reggel egy melegszendvicshez, vagy éppen bundáskenyérhez, de nagyon jól megállja a helyét majonézzel összekeverve, úgymond pikáns mártogatósként is egy sültkrumplihoz. Egyszerűen mindenhez is perfekt. Na és akkor itt jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a kung pao csirkébe is raknék belőle? És mi lett? Egy hűha de jó étel, amitől sokkal újabb, sokkal másabb, mint a megszokott. Ugyan lehet, hogy így elveszettette a eredetiségéből adódóan a kínaiságát (bár egyéb hozzávalókon nem változtattam (na meg persze csak magyaros verzióként könyveltem el a paprikakrém miatt)), de pont ettől lett olyan, amire vágyik az ember, ha már kísérletezik egy recepttel.
Kung Pao csirke:
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell, apró kockára vágva
- 3 ek. szójaszósz
- 4 tk.liszt
- 3-4 tk reszelt gyömbér
- 1 nagy fej lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 ek. paprikakrém (ha kevésbé sósan étkeztek, elég 1 ek. is)
- 1/2 tk. őrölt chilipaprika
- Fekete őrölt bors ízlés szerint (só nem kell bele, mert a szójaszósz és a paprikrém is extrém sós)
- 2 tk. ecet
- 2 ek. olaj
- 3 tk. nádcukor
- 175 g sótlan földimogyoró
- Köretnek: párolt rizs, bulgur, hajdina, kuszkusz, ki mit szeret. Itt most párolt rizs került hozzá.
Elkészítés:
- A lisztet és szójaszószt kikeverem egy pici vízzel együtt, majd hozzáadom a kockázott csirkét, és összekeverem. Kicsit hagyom állni, nagyjából 30-40 perc erejéig pihen a hűtőben.
- Az olajat felmelegítem, és belerakom a pihentett csirkét. Picit lepirítom, majd jönnek a fűszerek. A gyömbér, fokhagyma, lilahagyma, bors és chili megy hozzá, majd felengedem annyi vízzel, amennyire szeretném, hogy szaftos legyen. Ebben az esetben én 2 dl vizet használtam, de ez azért egyénfüggő. Hagyjuk főni.
- A nádcukrot kikeverem az ecettel, majd hozzáadom a már majdnem kész ételhez. Ezután pedig jöhet a paprikakrém, amit 2-3 ek vízzel elkeverek, és utána adom hozzá az ételhez. Semmi más nem maradt hátra, mint a mogyoró, amiből 150 grammot hozzáadok, majd főzöm még vele pár percig.
- Amikor kész, a tetszőleges körettel, pár karika lilahagymával és a maradék mogyoróval díszítve tálalom.
Tudom, a sok hozzávaló kicsit rémisztő lehet, de nem kell megijedni, egy roppant egyszerű ételről van itt szó. Gyorsan elkészül, utána pedig minden falat fantasztikus kényeztetés.
Szoktatok készíteni Kung Pao csirkét? Van esetleg saját verziótok, mint nekem ez a magyaros?
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus