Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Quiche

Quiche

Pitét mindig is szerettem sütni, hiszen hihetetlenül egyszerű dolog. Összedobok egy tésztát, pihentetem pár órát hűtőben, nyújtom, formába rakom, töltöm, sütöm. Igazából a tészta pihentetésén kívül maximum 30 perc az összeállítása. Almás-pudingos, meggyes túrós, túrós-pudingos verziókban rengetegszer készítem, viszont van amikor be kell vetnem az aduászt, és ilyenkor készül a sós pitécském.

Ez a francia finomság nagyon sokféle verzióban készíthető, ezt is úgy tudom besorolni, hogy "amit találni a hűtőben" típusú étel, tehát lényegében amit úgy gondoltok, hogy passzolna egymáshoz, azt nyugodt szívvel lehet hozzáadni. Egy a lényeg, még pedig az, hogy az alapkrém/massza meglegyen (tojás, tejszín, tejföl, sajt), és utána amit szeretnétek, hozzárakható. Így mindig egyedit lehet az asztalra varázsolni, és ez az egyik nagy kedvencem ebben az egészben, hiszen két ugyanolyat még sose készítettem.


És most essen pár szó magáról a tésztáról is. Ti elő szoktátok sütni a pitealapot? Mert én az esetek 99%-ban nem, mivel az alapreceptem olyan, hogy mindig tökéletes állagú marad a tészta a töltelékkel való sütés után is. Mindenhol azt látom, hogy formába helyezés után fedjük le sütőpapírral, tegyünk rá nehezéket, és félkészre süssük meg. Ugye ezután jönne a töltelék, majd vissza a sütőbe, hogy azzal együtt süljön tovább. Sok receptben azért kérik az elősütést, mert félnek, hogy elázik a tészta. Na nálam ez nem így működik. Persze kinyújtom, formába helyezem, majd én rögtön öntöm rá a tölteléket, amit eloszlatok szépen egyenletesen. Ha ez meg van, teszem is be az előmelegített sütőbe (160 fokon), majd 45-50 perc alatt, alulsütéssel, de légkeverést bekapcsolva sütöm. A végén kap egy kis grillfokozatot felülről, hogy a színek még tökéletesebbek legyenek.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (hideg legyen)
  • 2 tojás
  • Só és bors ízlés szerint

Töltelék:

  • 1 nagyobb lilahagyma
  • 2 szál újhagyma vagy 1/2 szál póréhagyma
  • 1 ek. tejlföl
  • 2 dl tejszín
  • 3 tojás
  • 3 szelet füstölt ömlesztett chilis sajt
  • 15 dkg reszelt trappista sajt
  • 1/2 üveg gomba
  • 1 pár virsli
  • Ízlés szerint pá karika hegyes erős paprika
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tészta:

  • Minden hozzávalót összegyúrok, és egy közepes keménységű tésztát kell, hogy eredménynek kapjak. Folpackba csomagolva 3-4 órát hűtőben pihentetem.

Töltelék:

  • A lilahagymát kis kockácra, az újhagymát/póréhagymát és a virslit vékony karikákra vágom. A tejfölt a tejszínnel, tojásokkal, fűszerekkel kikeverem. Mehet bele a hagyma, virsli, gomba, trappista sajt, és az ömlesztett sajt, majd végül a hegyes erős is. Összekeverem, és hagyom kicsit pihenni, míg a tésztával foglalkozom.

Összeállítás:

  • A tésztát fél ujjnyi vastagra nyújtom, majd vajazott, lisztezett piteformába fektetem. Széleihez hozzányomkodva a felesleget leválasztom róla (fog kimaradni tészta, de azt vagy díszítésre, vagy akár pici sós kifliknek kisüthetjük (mondjuk sajttal megtöltve feltekerve zseniálisan finom)). Ezekután az előbb kikevert tölteléket rárakom a tésztára, eloszlatom és jöhet a díszítés, ha nem éppen a kis sajtos kiflik mellett teszitek le a voksotokat. Ha minden kész, mehet is a sütőbe a fentebb említett hőfokon, és sütési móddal ellátva. 

Lehet, hogy így elsőre kissé bonyolultnak tűnik, de igazából semmi extra nincs benne. A folyamat rém egyszerű, egyedül a tészta pihentetése az, amit mindenképpen be kell tartani a készítés során, a többi már nem sok időt vesz igénybe. 

Szoktatok pitét sütni? 

A sós vagy az édes verziót díjazzátok jobban? 

Van bevált töltelék receptetek?

Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. 

Ölelés,

Ilus

komment Recept Reggeli Vacsora Quiche Omlós tészta Tovább
Quiche Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Almás rétes Almás rétes
  • Csicseriborsó fasírt Csicseriborsó fasírt
  • Túrós batyu Túrós batyu
  • Körözöttes - teljes kiőrlésű - pogácsa Körözöttes - teljes kiőrlésű - pogácsa
  • Lencsés pásztortarhonya Lencsés pásztortarhonya
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard