Gasztrospicc

  • Reggeli
  • Leves
  • Főétel
  • Desszert
  • Nassolnivaló
  • Konyhaeszköz
  • Étterem Mustra
  • Személyes
Burgonyakrémleves

Burgonyakrémleves

Pár éve jöttem rá arra, hogy milyen jó dolog is a krémlevesek világa. Azelőtt sohasem ettem semmilyen krémlevest sem, igazából nem is találkoztam velük, na meg alapból nem is voltam nagyon levesfüggő. Aztán egyik nyaralásunk alkalmával megkóstoltam életem első fokhagyma krémlevesét. Akkor jött az a pillanat, amikor is tudtam, hogy nekem ilyet tuti kell készítenem otthon. Azóta természetesen van bejáratott tuti fokhagymakrémleves receptem, illetve összeszedtem mindazon ételekből listát, amiből lehetséges a krémeves készítése.

A listámban szerepel már sütőtök, cukkini, répa, karfiol, fokhagyma (valamint a sokféle hagymás verzió), sajt (tudom, ez kicsit kakukktojás), és ez, amit most mutatok majd be nektek, a burgonyakrémleves.

Ez a leves úgy jött, hogy először sima hagymalevesnek indult, majd félrehúztam a tűzhelyről a leves alapomat, amit már odakészítettem, és úgy gondoltam, hogy egy kis burgnyától igazán nem lesz semmi baja. Tehát lényegében ez nem is sima burgonyakrémleves, hanem extra hagymás burgonyakrémleves. Abszolút nem bántam meg eme döntésemet, hiszen egy nagyon jó új finomságot sikerült összehoznom. Kicsit kalóriásabb, mint simán csak a hagymakrémleves, de ezáltal sokkal laktatóbb is, és egy ilyen tányér leves után már második fogásra sincs nagyon szükség.


Mondjuk én sose tálalom üresen az ilyen krémleveseket. Mindig kell egykis plusz hozzá, ami még egy kis extra színt, vagy ízvilágot ad az ételhez. Ehhez most virslit karikáztam fel vékonyan, és lehelletnyi olajon megpirítottam. Viszont itt még mindig nem voltam teljesen elégedett az összhatással, ezért még mindig tovább gondoltam, szóval készítettem még hozzá a sütőben sült sajtos toast pirítóst is. Így a forró leves, a pirított virsli karikák, valami az olvadt sajtos pirított toast abszolút mértékben kimerítette a fullos, ínycsiklandozó ebéd fogalmát. Hihetetlenül laktak (pláne így, hogy nem csak magában kínáltam, hanem még két kiegészítő opciót is kreáltam mellé), ezáltal ténylegesen helyettesítheti a főfogást is.



Hozzávalók a leveshez:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 8-10 cikk fokhagyma
  • 3 közepes burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 ek. liszt
  • 3 ek. tejföl
  • 1,7 liter víz
  • só és bors ízlés szerint


A hagymákat és a burgonyákat megpucoljuk, majd felkockázzuk. A vajat egy fazékban odatesszük olvadni, majd ha felolvadt, akkor először a lila és vörös hagymát kezdjük el rajta pirítani. Dobunk rá egy kis sót, hiszen ettől hamarabb összeesnek majd a hagymák. Ha már üvegesek, akkor mehet hozzá a fokhagyma is (azért kell később belerakni, mert ez hamarabb odaég, és ha egyszerre raknánk oda az összeset, a másik két hagyma még nem lenne üveges, de a fokhagyma már valószínűleg odakapott volna) majd egy-két kavarás után hozzáadhatjuk a burgonyát illetve a fűszereket. Átforgatjuk, és felöntjük a kimért vízmennyiséggel, majd hagyjuk szépen megfőni. Míg a leves elrotyog magának, addig a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, ezekután pedig a már fövő leves levéből is adunk hozzá pár kanállal, és egyneműre keverjük. Ha tökéletesen átfőtt az összes burgonya (inkább tovább főzzük, teljesen vajpuhára legyen átfőve) akkor hozzáadjuk a kikevert tejfölös habarásunkat, és még egyszer felfőzzük vele. Felfövés után botmixerrel krémesre turmixoljuk, majd a pirított virslivel és a sajtos toast pirítóssal tálaljuk.


Mennyire vagytok levesfüggők? 

Vannak bevált krémleves recepjeitek?

Miből szeretitek a leginkább elkészíteni? 


Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát. Köszönöm!


Ölelés,

Ilus

komment Leves Krémleves Burgonya Tovább
Burgonyakrémleves Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Almás rétes Almás rétes
  • Házi raffaello Házi raffaello
  • Kenyérlángos Kenyérlángos
  • Sajtos Croissant Sajtos Croissant
  • Krumplilángos - Ahogy Nagymamától tanultam Krumplilángos - Ahogy Nagymamától tanultam
Facebook Pinterest Instagram

Gasztrospicc

A blogolás egy életérzés. Megfoghatatlan világ, mely a lelkünk egy darabját adja az olvasóknak. Egy világ, ahol kibontakozhatunk, és 100%-ot nyújthatunk minden egyes bejegyzéssel, amit valaha megírtunk. Egy szenvedély, ami a legtökéletesebb énünket hozza elő. Egy Blogger vagyok, aki ismét a szárnyait bontogatja. Új felület, új téma, régi szerelem. Köszönöm, hogy velem tartasz!

Top 5

  1. Wellington - A karácsonyi tökéletesség
  2. Gesztenyepüré torta
  3. Házi krémtúró - Cukormentes verzió
  4. Diós-kakaós babka
  5. Kakaókrémes bejgli

Keresés

Címkék

Ajánló (1) Alma (1) Amerikai palacsinta (1) Aranykorona étterem (1) Banánkeksz (1) Bécsi palacsinta (1) Bejgli (1) Bemutatkozás (1) Blog (1) Brownie (1) Burgonya (6) Cikksorozat (1) Cottage Cheese (1) Creppy palacsintaház (1) Croissant (1) Csicseriborsó (1) Csirkebrassói (1) Csirkemell (1) Csokoládé (6) Cukkini (3) Cukkinigolyó (1) Cukormentes (3) Desszert (14) Édesburgonya (1) Egészséges (5) Együttműködés (1) Étterem (3) Étterem mustra (3) Fagyöngy vendéglő (1) Falafel (1) Fasírt (1) Főétel (16) Fokhagyma (2) Főzelék (1) Főzzünk lekvárt (1) Füstölt tofu (1) Gasztro (4) Gesztenye (1) Gesztenyepüré (1) Gesztenyepüré torta (1) Gomba (4) Grillezés (1) Hagyma (1) Hagymás fűszeres burgonya (1) Hagyomány (2) Hamis somlói (1) Házikrémtúró (1) Házi raffaello (1) Interjú (2) ízcsiklandozó blog (1) Kakaós (1) Kalóriaszegény (1) Karácsony (2) Keksz (1) Kelt tészta (1) Kenyérlángos (1) Kifli (1) Kókuszos (1) Kóla (1) Köret (4) Körözött (1) Krémes (2) Krémleves (2) Krémtúró (1) Krumplilángos (1) Kukoricasaláta (1) Langalló (1) Lasagne (1) Lekvár (1) Lencse (2) Lencsesaláta (1) Lépésről lépésre (1) Leves (2) Lilakáposzta (1) Mac and Cheese (1) Maradékmentés (1) Mazsola (1) Meggy (1) Miadéle (1) Miadéle Hungary (1) Miskolc (1) Mogyoró (2) Muffin (1) Müzliszelet (1) Nassolnivaló (13) Nemzetek gasztronómiája (1) Nem reklám (1) Nem szponzorált tartalom (1) Nutella (2) Omlett (1) Omlós tészta (1) Pásztortarhonya (1) Pékáru (2) Pirítós (1) Pogácsa (2) Portugália (1) Puding (3) Pudinggolyó (1) Pulykahús (1) Quiche (1) Raffaello (1) Rágcsálnivaló (1) Rántott karaj (1) Rántott répa (1) Recept (13) Reggeli (9) Rétes (1) Sajt (6) Sajtos tallér (1) Sajttal töltött (1) Saláta (1) Somlói (1) Sültkrumpli (1) Sült sajttorta (1) Sütemény (4) Személyes (1) Szendvicskrém (1) Szezámmag (2) Szezámmagos (1) Szilva (2) Szilvalekvár (1) Szilvásgombóc (1) Szilveszter (1) Tarhonya (1) Tart torta (1) Tejföl (1) Teljes kiőrlésű (4) Tócsni (2) Töki pompos (1) Töltött paprika (1) Torta (2) Túró (1) Túrósbatyu (1) Újév (1) Újévi menü (1) Ünnepi sütemény (1) Vacsora (4) Vargabéles (1) Vélemény (2) Virsli (1) Vörösáfonya (2) Wellington (1) Zabkása (1) Zabpehely (2) Zabropogós (1) Címkefelhő

Archívum

  • 2021 október (1)
  • 2021 szeptember (1)
  • 2021 március (2)
  • 2021 február (1)
  • 2021 január (10)
  • 2020 december (5)
  • 2020 november (9)
  • 2020 október (1)
  • 2020 szeptember (3)
  • 2020 augusztus (4)
  • 2020 július (10)
  • Tovább...
GasztroSpicc Blog
">

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML
süti beállítások módosítása
Dashboard