Nagyon régóta motoszkál a fejemben a gondolat, hogy valahogyan müzliszeletet kellene készíteni. Nagyon sokat használom a pinterest applikációt, és rengeteg külföldi oldal receptes videóit szoktam nézegetni. Egyszer csak ráakadtam egy müzleszeletes videóra, amit végignéztem, és utána folyamatosan ajánlgatta őket az app. Ezzel nem is volt baj, örömmel néztem meg mindet. Viszon akármilyen videót néztem, abban a kötőanyag mindig a mogyoróvaj volt. Én még csak-csak megeszem, de Férj egyáltalán nem szereti. Meg persze tegyük hozzá, hogy nem egy olcsó mulatság a boltban ezt beszerezni. A házi pedig közel sem olyan, mint a bolti, pedig milyen jó is lenne, ha csak krémmé darálnám, és kész is vagyok (próbáltam már, de nem is hasonlít sajnos).
Muszáj voltam azon agyalni, hogy mivel lehetne összekötni a száraz anyagokat, hogy úgyis maradjanak. Első gondolatom rögtön a méz volt, viszont nem tudtam elég lesz e neki ennyi, nem e fog darabokra esni. Eltettem ezt a gondolatom talonba, és kutakodtam tovább. Egyetlen egy verziót sikerült találni, még pedig a datolyapépet. És azt hiszem már tudjátok mi következik. Nem szeretjük. Ezekután viszont maradt a talonba helyezett ötletem. Próba cseresznye alapon belevágtam. Maximum kanalazzuk majd, ha nem áll össze, gondoltam. Hiszen nem sikerülhet amúgy sem minden tökéletesen elsőre. Az túl szép is lenne.
Egy müzliszelet ugye akkor jó, ha minél többféle hozzávalóból tevődik össze, minél több íz az, ami a kóstolás közben úgymond berobban, és kifejti a hatását. Összeszedtem itthon minden olyan hozzávalót, amit úgy gondoltam, hogy mehet bele. Magok mindig vannak itthon (ez is olyan, akár a pudinpor gyűjteményem, van belőle egy rakattal, mindenféle (a tökmagtól kezdve, a napraforgómagon át, egészen a fenyőmagig)), így gondoltam legalább három féle az, ami mindenképpen megy bele (aztán a végén több lett). Tudtam, hogy mindenképpen zabpelyhet akarok alapnak használni, valamint valamilyen aszalt gyümölcs is kell, hogy menjen bele. Az esetek nagy részében van itthon aszalt vörösáfonya, egyik hatalmas kedvenc, tehát kérdés sem volt, hogy akkor igen, ez lesz a válaszott gyümölcs.
Sok törődést nem igényel maga az egész, hiszen csak ki kell keverni, pihenni hagyni, majd szépen benyammogni. Nagyon kalóriás egy ilyen szelet, viszont tele van olyan szükséges tápanyagokkal, amiket a szervezetünk imádni fog, és meghálálja. Egy tízórai vagy egy uzsonnan tökéletesen letudható vele.
Házi müzliszelet:
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg vörösáfonya
- 10 dkg sótlan földimogyoró
- 7,5 dkg napraforgómag
- 5 dkg fenyőmag
- 5 dkg tökmag
- 5 dkg szezámmag
- 4 ek. méz
- 1 mk. só
- 5 dkg olvasztott étcsokoládé a tetejére
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat a vörösáfonya kivételével egy száraz serpenyőben megpirítom. Amikor kész, hozzáadom a vörösáfonyát,a mézet és a sót. Alaposan elkeverem. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek úgy, hogy az oldalán is legyen. Belesimítom a masszát (nagyon hamar köt, érdemes gyorsan dolgozni), majd vizes kézzel szép egyenesre simítom a tetejét. Hűtőbe teszem 2 órára pihenni. Mikor letelt az idő, kiveszem, kielem a sütőpapírral együtt a tepsiből, és nagy kés segítségével óvatosan felszeletem, viszont még mindig a sütőpapíron hagyom. Gőz felett megolvasztom a csokoládét, majd szószadagolóba rakva óvatosan megcsurgatom (szószadagoló alatt ilyenre gondolok).
- Sokat használok ilyen adagolót, sütik díszítésére kiválóan alkalmas. Annó (fú, de rég volt már) még azt hiszem, hogy tán a Metróban vásároltuk. De egyébként salátaszószosnak, valamint házi majonéznek vagy csípős szósznak is kiválóan alkalmas.
- Amikor megcsurgattam a csokival, akkor pedig még 4 órára beteszem a hűtőbe, hogy még jobb legyen az állaga. Míg pihennek, addig sütőpapírból egyforma téglalapokat vágok, hiszen majd ebbe fogom őket egyesével becsomagolni. Egy szalaggal szépen átkötöm őket, és ételesbe helyezve így tárolom majd tovább a hűtőben.
Nagyon sok olyan kísérletezésem volt már a konyhában, ami őszintén szólva nem sikerült, és büszkén felvállalom ezt is. Nincs olyan, hogy minden perfekt megy elsőre. Ezen viszont igazán meglepődtem, valamiért nem igazán bíztam benne, hogy a méz elég kötőanyag lesz számára.De ilyen, amikor pozitívan csalódik az ember lánya, és azért egy igazán nagyon jó érzés.
Bátran készítsétek el, a gyerekek egyenesen imádni fogják. Nagyszerű és egészséges nassolnivaló ez a nap folyamán.
Ettetek már házi müzliszeletet?
Esetleg készítettetek is már?
Ha tetszett a poszt, kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a blog facebook, illetve instagram oldalát.
Ölelés,
Ilus