Tudatosan készülök minden évben az ünnepekre, és előtte jóval mindig elkezdek kísérletezgetni. Valami újat mindig szeretnék alkotni, hiszen olyan ez nálam, mint a menyasszonyok esetében a "Valami új, valami régi, valami kölcsön, és valami kék". A hagyományaimat sikerült az évek alatt biztosan kiépíteni, az tuti biztos, hogy Wellington-nak szerepelni kell az ünnepi menüsorban. Ezzel is szerettem volna valami olyat kialakítani évekkel ezelőtt, ami csak ránk jellemző. Soha és sehol nem ettem/ettünk még ilyet, ezért gondoltam sok-sok éve, hogy ideje egy hagyományt kialakítani/teremteni.
Mivel ez annak idején (hű, micsoda elmélkedős kedvemben vagyok (úgy érzem magam, mint egy nagy öreg, aki visszaemlékezik a fiatal korára)) tökéletesen megállta a helyét, így már hagyománnyá nőtte ki magát. Ekkor határoztam el azt, hogy bizony én minden évben tudatosan fogok készülni, és már hónapokkal az ünnepek előtt kísérletezésbe kezdek, hogy mi legyen az-az újdonság, ami az ünnepi menüsor záróelemeként szerepelhet.
Ilyenkor próbálja mindenki a legtökéletesebb formáját nyújtani, és az év legfantasztikusabb fogásait, süteményét szeretné a családja elé rakni. Ehhez viszont pedig muszáj előtte kísérletezni, ugye? Legalábbis remélem, hogy nem csak én vagyok ilyen mániákus.
Van egy fantasztikus Muffin receptem, amit csakis kizárólag muffinként használtam eddig, és nem is igazán értem, hogy miért. Valahogy sosem mertem "egészben" megsütni. Aztán kattant egyet valami, és mikor megláttam a meggyet a fagyasztóban, akkor tudatosult bennem, hogy ezt ötvözni kell. Persze itt még volt némi hiányérzetem, és elkezdtem kutakodni a konyhában, mi is mehetne még hozzá, mi legyen még az a plusz, amivel még egyedibb lehet ez az egész. A konyhaszekrényt nyitogatván felfedeztem egy kis nutellát, viszont fájó szívvel vettem tudomásul, hogy már talán csak egy lapos evőkanálnyi van benne. Tudtam, hogy ez nem lesz elég a sütibe, de mindenképpen kellett hozzá, ha már bevillant egy ötletnek.
Muszáj volt valami olyat kerítenem még itthon, ami mehet a nutellához. Szerencsére étcsokoládé mindig van itthon (ha csoki, akkor nekünk az étcsoki a nagy kedvenc, egészen a 90%-ig, és persze ha egy kis hirtelen csokoládéra van szükség, akkor egészséges nassolnivaló is) így gyorsan átfuttattam az agyamon a lehetséges verziókat. Csoki megolvaszt, nutella megmelegít, összekutyul, és voilá, kész az étcsokoládés mogyorókrém. Itt bólintottam rá arra, hogy "Ó, igen, összeállt a süti, ez mennyei lesz".
Meggyes-nutellás sütemény
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 3 tojás
- 3 púpos ek. keserű kakaópor
- 3,5 dl tej
- 12 dkg margarin olvasztva
Feltétek:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek. nutella
- 30 dkg meggy
Elkészítés:
- A margarint megolvasztom (de nem teljes folyósra, mert akkor a tojással nem lesznek jó barátok, így csak annyira, hogy kiskanállal keverhető állagú legyen). A lisztet, a sütőport, a kakaóport egy külön tálban összekeverem, és félreteszem. A margarint a cukorral habosra keverem, majd egyesével beledolgozom a tojásokat. Ezután mehet bele apránként a tej. Az eredmény egy abszolút híg dolog lesz, de semmi ijedtség, a kakaóporos-lisztes keverék teszi mindjárt a dolgát. Szóval kis adagokban (evőkanállal szoktam adagolni) robotgép segtségével beledolgozom, és egy viszonylag sűrű, mégis selymesen krémes, de piskótához hasonlítható állagot kell látni eredménynek. Ha ez elsőre nem jön össze, pici tejet még nyugodtan tehettek hozzá, nem fog megharagudni. Vajazott és lisztezett tepsibe öntöm a masszát, majd a kiolvadt és lecsepegtetett meggyet szépen elrendezem rajta. Jöhet a nutellás-csokis élvezet. Szóval, ahogy fentebb is említettem a nutellát kicsit berakom a mikróba (vigyázzatok, nagyon kevés idő kell neki, hogy kissé folyós állaga legyen. Ha túl sokáig melegítitek, akkor egy csomóba összeáll majd).Jöhet a csoki, amihez egy teáskanálnyi margarint is raktam. Szintén mikró, olvasztás. Ezekután összekeverem a két csodát, jó alaposan, hiszen egyneműnek kell lennie. Mikor kész vagyok, szépen megcsurgatom a még sületlen sütemény tetejét. Jó vastagon lesz rajta, de mikor megsül, és az első falatot megkóstoljátok, abszolút nem fogjátok bánni.
- A sütőt 180 fokra előmelegítem, és alul felül sütéssel 45-50 perc alatt készre sütöm. Természetesen közbe figyelem, és olyan 40 perc után tűpróbával ellenőrzöm. Amikor elkészült, hagyom teljesen kihűlni, majd kockáckra felvágom. Egy pohár tejjel mennyei sütemény.
Az már biztos, hogy az ünnepi menüsorba helyet fog kapni a hagyományok mellett ez a csoda, és remélem a családdal és barátokkal is megtudom majd osztani, nem lesz még rosszabb a járványhelyzet. Vigyázzatok magatokra, és süssetek finomakat.
Ölelés,
Ilus